Laddar

VM–special med Ulf ”Tickan” Carlsson

Den svenske förbundskaptenen om vilka som är favoriter, vilka spelare man inte får missa och hur han tror att Sverige lyckas.

delningar

På söndag börjar bordtennis–VM i Halmstad. Det största idrottsevenemanget i Sverige under 2018 går av stapeln i Halmstad. 24Halmstad har träffat två lokala bordtennisprofiler som får ge sin bild av vilka nationer som är favoriter, vilka som kan utmana, och vilka spelare man absolut inte får missa. Och så frågan vi alla funderar på: Hur går det för Sverige.

Först ut är den svenske förbundskaptenen, och tillika tränaren för Halmstads BTK, Ulf ”Tickan” Carlsson.

Vilka är favoriter till att vinna, och vilka är deras värsta utmanare? – Om vi börjar med damerna så är Kina naturligtvis favorit. Japan är starka på damsidan och närmast att kanske kunna hota. De asiatiska lagen är starka så jag säger Hong Kong som tredjelag. Japan har spännande och duktiga spelare och kinesiskorna skulle kunna förlora individuellt, men som lag känns Kina starkast.

– På herrsidan så får Kina anses vara favoriter även där. Och även här håller jag Japan som främsta utmanare. Sedan har vi Tyskland som var världsetta när seedningen till mästerskapet gjordes. Sedan får jag säga Sverige som outsider, säger Ulf ”Tickan” Carlsson.

Hur går det för Sverige i världsmästerskapet på hemmaplan? – Damerna slår ju väldigt mycket ur underläge. De är lägst seedade så varje vinst är en bra prestation.

På herrsidan borde ju du som förbundskapten vara den mest lämpade att kunna bedöma hur det går. Så, hur går det? – Det vi känner i laget, så är första målet kvartsfinal. Det är ett realistiskt mål och vårt första delmål. Når vi det målet så gäller det att att försöka göra den bästa matchen vi någonsin gjort. Det krävs att vi överträffar oss själva i de tuffa och svåra matcherna om vi ska kunna nå vår dröm om att ta medalj.

Vilka spelare ska publiken hålla lite extra kolla på? – Då får jag nog hålla mig till herrarna där jag har bäst koll. Den unge (14 år gammal) japanen Tomokazu Harimoto är jättespännande. Sätter man in hans ålder i analysen så blir det än mer spännande att följa honom.

 

Tomakazu Harimoto. Foto: Simon HastegŒård / Bildbyrån

– Kineserna ska man ju såklart följa, och många pratar kanske om den lite mer meriterade Ma Long, men jag säger Fan Zhendong. Han är Kinas nutid, men också framtid.

 

Fan Zhendong. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån.

– Vi har våra egna spelare Kristian och Mattias Karlsson som båda är topp 20 i världen. Min förhoppning är att de ska visa hela sitt kunnande under veckan i Halmstad.

 

Kristian Karlsson. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

 

Mattias Karlsson. Foto: Mattias Olsson.

– Avslutningsvis nämner jag Timo Boll också. Han har plötsligt varit uppe som världsetta och haft två bra år på slutet. Pingisen har ju genomfört lite materialändringar och han er en utav dem som fått en kick av det. Han är tillbaks, och att räkna med i alla sammanhang.

 

Timo Boll. Foto: Bildbyrån.