Laddar

VM-special med Jörgen Persson

Han var med i det senaste landslaget som lyckades slå Kinas herrar i VM. Nu berättar han för 24Halmstad vilka han tror vinner mästerskapet i Halmstad, hur det går för Sverige och tipsar publiken om spelare att hålla lite extra koll på.

delningar

Bordtennis–VM i Halmstad startar på söndagen och 24Halmstad har tagit hjälp av personer med stora kunskaper och lokal koppling för att skaffa oss kunskaper om vilka som vinner, vilka som kan utmana och vilka spelare man som åskådare inte får missa att hålla koll på. Denna gång tar 24Halmstad hjälp av Jörgen Persson.

Vi går väl rakt på sak. Vilka vinner VM i Halmstad? – Kina är jättefavoriter på damsidan. Jag bedömer det som 90 procents chans att de vinner. Det är väl i så fall Japan som kan utmana. På damsidan är det de två lagen som kan vinna.

– Det mesta lutar åt att Kina vinner även på herrsidan. De är favoriter, även om Tyskland är seedade etta. Men killarna är inte lika stora favoriter som tjejerna. Jag säger att Kinas herrar har 70 procents chans att vinna. Jag ger Tyskland 20, och 10 procent på Japan. De tre lagen sticker ut, sedan är ju önskan att Sverige ska vara det fjärde laget. Men att vinna är för tidigt, där får vi vänta några år till.

Vad gäller spelare som kan vara lite extra intressanta att kolla på har Jörgen Persson många förslag.

– Från Kina så väljer jag ut Ma Long och Fan Zhendong. Fan Zhendong är världsetta nu, en ung kille. Medans Ma Long både är regerande världsmästare och olympisk mästare, och har dominerat. Så jag säger dem två där.

–  Från Tyskland säger jag den kände Timo Boll och ”Dima” Dimitrij Ovtcharov som jag själv har tränat.

 

Jörgen Persson är laddad inför VM på hemmaplan. Foto: Mattias Olsson.

– Sverige ska ju såklart nämnas. Mattias Karlsson spelar ju här i Halmstad och har en lite annorlunda spelstil. En ganska attraktiv spelstil för publiken. Fast jag tycker naturligtvis man ska kolla på alla de svenska spelarna. Linda Bergström är en defensivspelare som kan vara kul att se.

– Japanen Harimoto, 14–åringen, riktigt kul att se på. Han är inte rädd för någon. Han gasar igång direkt och skriker och tjoar och har en sådan energi, så det är en fantastisk lirare.

– Från Sydkorea har vi Jeoung Youngsik, han har varit skadad efter en handledsoperation och är tillbaks nu. Spelar också attraktivt. Har en lite speciell stil, och är bra på att få tillbaks bollen och får bra fart på den, så det är en kul spelare att se.

– Grekland spelar inte i högsta ligan, men Panagiotis Gionis är en defensivspelare. Det är ganska kul att se för det är inte ofta man ser bra defensivspelare. Ofta publikvänligt när han spelar.

Vladimir Samsonov är en legendar, så han är också kul.

– Avslutningsvis vill jag säga en spelare man ofta glömmer och som jag vill lyfta fram. Hugo Calderano från Brasilien. Gjort väldigt bra resultat, och är en väldigt allround spelare, och en sådan man inte tänker på. Brasilien tänker man ju ofta fotboll. Så han blir lite som deras svar på Neymar.

Hur går det då för Sverige? – På damsidan ska man inte ha för stora förhoppningar, då Sverige är seedade som 24, och sexa i sin grupp. Jag tycker att allt som är bättre, kan de komma fyra eller femma i gruppen, så har de gjort en bra prestation. Det blir Matilda Ekholm som får dra ett tungt lass där. Filippa Bergand har ju lokal koppling, så jag hoppas att hon får göra VM–debut.

– På herrsidan är förhoppningarna i alla fall kvartsfinal, och det tycker jag är realistiskt, då de är seedade nia. En kvartsfinal och att alla i laget toppar sig. Då önskar jag att de är med de tre lagen jag nämnde tidigare som möjliga segrare. Att Sverige är fjärdelag. Men en kvartsfinal är det realistiska.

För Jörgen Perssons egen del blir det fullt upp under mästerskapet.

– Jag kommer att vara expertkommentator i SVT, och kommer att kommentera mycket, både på dam och herrsidan tillsammans med Staffan Lindeborg. Det ska bli roligt. Staffan har ju kommenterat en mängd stora mästerskap genom åren. Sedan väntar flera andra grejer också.

– På fredagen kommer jag och J–O Waldner vara med på en näringslivsdag med Kinatema, sedan har jag även frukostklubben med marknadsföreningen på torsdagen,så det ska bli kul. Det rullar på. Jag kommer ha att göra. Jag trodde att det skulle bli mindre att göra, men det ska bli väldigt kul. Allt kommer att bli fantastiskt roligt.

Vad ser du allra mest fram emot under mästerskapet? – Jag ser fram emot att det ska starta nu på söndag. Med invigning och Sveriges första matcher naturligtvis. Och att vi får en bra start, sedan hoppas jag på en full hall så ofta som möjligt.

– Just detta att uppleva ett VM på hemmaplan, det ser jag fram emot. Jag tror  att ett så stort mästerskap, av den här kalibern, som det här är, kommer vi inte se många av i Halmstad. Bara att få uppleva ett VM är speciellt.