Varningen: Olagligt bolag raggar Halmstadbor

. - Foto: Mostphotos

Verksamheten har totalförbjudits i Norge. I Sverige är dess nätverksförsäljning som olaglig. Men nu kan Halmstadbor gå i företagets fälla.

delningar

Det är HP-journalisten Anders Holmer som på fredagen rapporterar om att ett "utpekat pyramidspelbolag", närmare bestämt Lyoness, som bestämt sig för att locka investerare i Halmstad. Tidigare har bolaget lockat investerare utomlands, däribland i Norge, Italien och Österrike. I Norge har dessutom den här typen av verksamhet förbjudits.

Enligt Hallandsposten är Lyoness ett företag som tjänar pengar genom sitt handelskort, Cashback, men som nu hoppas få fart på nätverksförsäljningen Lyconet. Nätverket där investerarna satsar pengar i enheter, som minst 475 kronor i månaden. En enhet som du inte alls har en aning om vilken marknad det rör sig om. Hur stor andel i vardera enhet, varierar beroende på hur Cashback används på just den marknaden. När den som satsat pengar i nätverket satt in pengarna, får denne kuponger till det värde som insatta pengarna innehar. Pengarna betalas ut kontant när andelarna har tiodubblats, menar företaget.

Men det finns en hake i det hela. Enligt Hallandsposten, som refererar till italienska konkurrensmyndigheten, måste de konsumenter som investerar, betala in än mer pengar för att klättra i systemet. Tidningen fortsätter att endast ett "fåtal lyckas". Enligt svensk lag är den här typen av spel förbjudna.

I Norge har man dessutom gjort utredningar i bolaget, där fakta fastställdes att bolagets omsättning på ett år var 20 miljoner norska kronor från verksamheten och 206 miljoner norska kronor var från investerarna.

Nu skriver Hallandsposten att Lyoness haft möte i Halmstad för att locka konsumenter till nätverket. I artikeln framgår det inte ifall några Halmstadbor gett sig in i nätverket. I dagsläget är det oklart ifall Lyoness kommer att arrangera fler träffar i staden, men invånarna bör ha stor uppsyn att blanda sig in i detta, då det alltså rör sig om en kriminell verksamhet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar