Laddar

Världsmästarna vill ta sporten till hembyn

Då startar världsmästarna träningen med sin nya klubb.

delningar

Den 26 januari fick Simlångsdalens IF ytterligare en sektion i sin förening. Detta då man godkändes som medlemmar i Dragkampförbundet.

Bakom satsningen på en dragkampsklubb i Simlångsdalen ligger systrarna Karolina och Lovisa Persson. Båda världsmästare i dragkamp.

– Det känns roligt. Det ska bli spännande att få börja på riktigt nu, säger Lovisa Persson till 24Halmstad.

– Kul att vi har kommit en liten bit på vägen nu att starta upp en klubb i vår egen hemby, säger Karolina Persson.

Tidigare tävlade systrarna för Unnaryds DK. Men Karolina slutade för några år sedan, och Lovisa slutade förra året. Men nu kände de att de var redo att satsa igen.

– Vi kände ett sug att börja igen, och vi vill att dragkamp ska växa och att fler ska få chansen att se vilken underbar sport det är. Sedan kände vi att vi ville göra det i Simlångsdalen. Anledningen till att det blev just nu var väl att vi kom på idén i höstas, säger Lovisa.

 

Foto: Privat.

Det var Karolina som först kom på idén lite halvt på skämt om att de borde starta upp i Simlångsdalen, varpå Lovisa tog idén och omsatte den i praktisk verklighet. För Karolina blir det dock inte en comeback som aktiv utövare, åtminstone inte till en början.

– Jag väntar barn i april, så jag ska vara tränare nu är det tänkt. Lovisa ska träna och såklart även hjälpa till med träningarna. Tanken är väl att kunna vara med själv också om ett tag, men till en början så är jag tränare och coach. Sedan kommer vi båda två att marknadsföra det och försöka få så många som möjligt att prova på, säger Karolina.

Än så länge är det nämligen lite knapert med medlemmar i dragkampssektionen.

– Än så länge är det ju vi två som är självskrivna, men vi har ju inte haft vår första träning ännu, utan detta var något vi lade ut bara för några dagar sedan, men vi vet att det är ett par som är intresserade i alla fall och vill komma och testa. Men exakt hur många det blir är lite svårt att svara på, säger Karolina.

 

Foto: Privat.

De har en tanke om att satsa mycket på barn, så där räknar de med att få ihop minst ett lag och kunna åka runt lite. Vanligtvis så krävs det åtta personer för att få ihop ett lag, men i lägre åldrar kan det variera lite.

Målet på lite längre sikt är att få ihop en ordentlig dragkampsskara i Simlångsdalen, bestående av både barn, ungdomar och vuxna, så att de kan ha lag att tävla med.

I dagsläget tränar man utomhus och är därmed beroende av bra väder för att kunna träna. Planen för tillfället är att kunna köra klubbens första träning i slutet på mars eller i början på april.

Den som tar chansen att träna i Simlångsdalen får två minst sagt meriterade systrar att träna med.

– Senaste gången vi tävlade ihop på ett VM var 2014, och då vann vi guld, säger Lovisa.