Varierande siffror bland kommunernas serveringstillstånd: "Trixig situation"

Så ser det ut i kommunen.

delningar

År 2018 hade Halmstad flest krogar i Halland med serveringstillstånd efter klockan 01.00 på natten. Totalt fanns 37 serveringstillstånd i kommunen efter klockan 01.00, följt av Varberg med 27 tillstånd. Det går att jämföra med Hylte, där det inte fanns ett enda serveringstillstånd efter 01.00 på natten.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

– Tanken är att kommunerna ska anpassa tillståndsgivningen till de lokala förutsättningarna. Men självklart är det en trixig situation att ansvara för alkoholpolitiken samtidigt som man måste se till sådant som tillväxt, näringsliv och nöjesliv. Alkohollagen är dock en skyddslagstiftning och har därmed företräde, säger Marie Risbeck, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Från 2014 till 2018 har antalet tillstånd för alkoholservering efter klockan 01.00 minskat i Sverige, med cirka 130 stycken. Ungefär halva minskningen står Stockholm för. Trots det hade Stockholm flest serveringstillstånd efter 01.00 även 2018, med totalt 236 tillstånd. Inte helt oväntat kommer Göteborg på andra plats, med 200 serveringstillstånd. Dock ska siffrorna inte ses som exakta mått när det gäller antalet nattöppna krogar.

– Vi vet bara hur många tillstånd kommunerna utfärdar, om en restaurang faktiskt håller öppet efter klockan 01 är en annan sak, säger Risbeck.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.