Vanliga trafikbrottet – som få känner till

Genrefoto: Mostphotos/Sten-Åke Stenberg.

Många gör felet – så dyrt blir det om du blir stoppad.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Vintern och mörkret fortsätter att omsluta landet och trots att vi börjar få fler ljusa timmar på dygnet är det fortfarande många timmar som trafikanter behöver röra sig i mörker.

Det är ungefär dubbelt så stor risk att råka ut för en olycka vid mörkerkörning än vid bilkörning i dagsljus. Det finns ingen lag för fotgängare men man bör såklart alltid ha reflex på sig om man rör sig till fots utomhus när det är mörkt.

För cyklister finns det dock vissa regler som måste följas, därför är det viktigt att ha koll på vad som gäller. I många butiker går det till exempel att köpa cykellampor som blinkar, men det betyder inte att det är lagligt.

Din framlykta på cykeln måste ha ett fast sken och den röda baklyktan får blinka, men då måste den blinka minst 200 gånger per minut.

Enligt Transportstyrelsen ska cyklar ha strålkastare framtill som "kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter".

En cykel ska också ha en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och "tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter". Förutom fram- och bakljus ska cyklar även ha röd reflex baktill, vit reflex framtill och vit eller orangegul åt sidan.

Det kan bli en dyr affär att bryta mot någon av reglerna för belysning på cykel.

Så mycket kostar det att bryta mot lagen:

✓ Ljus fram saknas: 500 kr

✓ Ljus bak saknas: 500 kr

✓ Reflex saknas: 500 kr

✓ Om fungerade belysning finns på cykeln men inte används: 500 kr

✓ Belysning fram- och bak och reflexer saknas: 1000 kr.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar