Vanliga misstaget när du kör bil – kan leda till böter

. - Foto: Matilda Larsson

"Vi tycker att den här frågan förtjänar större utrymme", säger Henrik Grenert, HMS-chef på Circle K.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Att köra bil påtagligt trött kan vara lika farligt och straffbart som att köra rattfull. Det rubriceras som vårdslöshet i trafik och kan jämföras med 0,8 promille alkohol i blodet.

Den som döms för vårdslöshet i trafik kan får påföljden dagsböter eller i grova fall fängelse i högst två år.

Trots detta skulle mer än varannan bilist inte avstå bilkörning vid trötthet, enligt den nya undersökning som Circle K låtit Novus genomföra.

Nästan var femte bilist i Sverige har dessutom slumrat till bakom ratten. Undersökningen visar dessutom att bilisterna försöker motverka tröttheten med metoder som visar sig inte hjälper.

Det är fler manliga bilister än kvinnliga som uppger att de kört bil när de varit så trötta att det skulle ha kunnat påverkat körningen. Dock är kvinnliga bilister sämre på att stanna till för att vila, sova eller sträcka på sig när de känner sig trötta än vad manliga bilister är.

Forskning visar att det mest effektiva motmedlet mot trötthet är sömn. Men trots det försöker många hålla sig pigga bakom ratten genom att exempelvis öppna ett fönster, sänka värmen i bilen eller spela hög musik. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att detta hjälper.

Mörkertalet kring trötthetsrelaterade olyckor bedöms vara högt då få uppger trötthet som orsak vid en olycka. Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut kan trötthet vara en bidragande orsak till omkring 10 till 40 procent av alla olyckor.

– Vi tycker att den här frågan förtjänar större utrymme i trafiksäkerhetsdebatten. Dels för att få fler att tänka till innan de trötta ger sig ut på vägarna, men också för att minska användningen av metoder som inte fungerar, såsom att spela hög musik eller öppna ett fönster. Det enda som hjälper är att faktiskt sova, och en kort power nap på 15 minuter kan göra stor skillnad, säger Henrik Grenert, HMS-chef på Circle K Sverige.

Fakta om bilkörning vid trötthet:

✓ En riktigt trött förare kan likställas med en förare som har 0,8 promille alkohol i blodet.

✓ Att köra bil trött är straffbart och räknas som vårdslöshet i trafiken.

✓ Det effektivaste sättet att motverka trötthet är att sova. En snabb tupplur på runt en kvart motsvarar ungefär 1,5 timmes effektiv sömn.

✓ Det finns inga vetenskapliga belägg för att hög musik och ett öppet fönster hjälper.

✓ Fler manliga bilister (70%) än kvinnliga (51%) uppger att de kört bil när de varit så trötta att det skulle kunna ha påverkat körningen.

✓ Kvinnliga bilister (69%) är sämre på att stanna till för att vila, sova eller sträcka på sig när de känner sig trötta än vad manliga bilister är (85%).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar