Vallås riskerar bli ett "utsatt område"

Polisen har ständig bevakning på Vallås, men behöver inte bli ett utsatt område för det. Foto: Polisen/Wilhelm Nilsson

Men Halmstadpolisen ser risken som liten: "Svårt att se det hända".

delningar

Just nu kartlägger polisens nationella operativa avdelning, Noa, 97 av landets lokalpolisområden. Analysen ska ge svar på vilka områden som polisen bör uppmärksamma extra i sitt dagliga arbete, och därigenom kan utgöra och klassas som ett "utsatt område".

– Den metod vi arbetar med på uppdrag av Noa kan uppfattas som lite svart och vitt. Därför är det viktigt att vara tydlig med att detta uppdrag är under sakgranskning och vi kan inte förekomma Noa i deras bedömning. Vi på lokalpolisområde Halmstad har svårt att se att Vallås skulle kunna bedömas som ett utsatt område. Polisen verkar regelbundet i området och ser problematiken, men inte till den grad att det skulle vara ett utsatt område. Detta är också något vi tillskrivit Noa. Ett besked ifrån dem kan komma först efter sommaren, säger Kenneth Mattsson, kommunpolis i Halmstad.

Ifall västra Vallås inte kommer att klassas som ett utsatt område, kommer ert arbetssätt förändras i området?

– Nej. Det arbete som påbörjades i området för ett år sedan fortgår, oavsett utgångsläge, vi tillsammans med HFAB, Halmstad kommun och andra samhällsaktörer har genomfört orsaksanalyser som kopplats till problematiken och sedan arbetat fram åtgärdsplaner, säger Kenneth Mattsson.

I dag klassas bostadsområdet Andersberg som ett utsatt område. Vi inom polisen tillsammans med övriga aktörer arbetar kontinuerligt med att förbättra tryggheten och miljön i området. Målsättningen är att stämpeln "utsatt område" ska försvinna så fort det bara går.

– Vi har arbetat med bland annat punktinsatser på Andersberg. Nu ser vi en positiv utveckling av det arbetet. Vi arbetar för att Andersberg som område inte ska ha epitetet ”utsatt område”, vår vision med vårt arbete är att det ska försvinna, berättar kommunpolisen.

"Utsatt område" används som ett arbetsredskap inom polisen för att identifiera områden med utsatt karaktär. Däribland ekonomiska svårigheter och kriminalitet som påverkar lokalsamhället. Begreppet bör därför inte förväxlas med att det direkt blir farligt i att vistas i ett utsatt område.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar