Laddar

V: ”Förbjud försäljningen av bensin- och dieselbilar”

Inga nya bensin- eller dieselbilar kommer att rulla på svenska vägar i framtiden, om Vänsterpartiet får bestämma.

delningar

Regeringen bestämde nyligen att kommuner kommer att ha möjlighet att införa de nya miljözonerna från och med den 1 januari 2020, som kommer att vara på plats fullt ut till sommaren 2022.

Trafikverket meddelade tidigare i år att de nuvarande åtgärderna inte kommer att räcka för att nå klimatmålen för 2030. Flera partier har gett förslag på hur man snabbare ska minska utsläppen men Vänsterpartiet är de som går längst i sitt förslag.

Vänsterpartiet vill nämligen kräva ett förbud av försäljning av bensin- och dieselbilar redan 2025 – det vill säga om sju år.

– Genom ett förbud skulle Sverige sända en tydlig signal till marknaden om att här är det bara miljöbilar som gäller. Det skulle möjliggöra en större satsning på el- och gasbilar, säger Jens Holm, klimatpolitisk talesperson i Vänsterpartiet till Allt om Bilar.

Förbudet skulle endast gälla nybilsförsäljning. Begagnade bensin- eller dieselbilar skulle alltså fortfarande gå att sälja. Förutom att förbjuda försäljningen vill partiet bland annat även förändra samhällsplaneringen – och prioritera ner bilens betydelse.

– I dag är våra städer byggda utifrån bilen. Vi har en parkeringsnorm som tvingar städer att planera en parkeringsplats per lägenhet som byggs, vilket är helt orimligt. Vi borde ha en gång-, cykel- och kollektivtrafiknorm, säger Jens Holm till Allt om Bilar.

Relaterade artiklar