Undersökning: Så många avstår att söka jobb på grund av bostadsmarknaden

Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare. Foto: Stockholms Handelskammare, Viktoria Andersson.

"Det är väldigt negativt för både företag och privatpersoner", säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

delningar

Var åttonde person har avstått att söka jobb eller studieplats på grund av den dysfunktionella bostadsmarknaden. 

Det visar en enkät som Evimetrix utfört på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

– Det är väldigt negativt för både företag och privatpersoner när människor begränsas så tydligt av bostadsmarknaden, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Undersökningen besvarades av totalt 3 039 personer. Bland dessa uppgav 12,4 procent att man avstått från att söka studier eller ett arbete på grund av svårigheterna att ordna ett boende.

Gotland, Västmanland och Södermanland var de tre län som noterades för flest personer som drabbats. Stockholm noterades för den lägsta siffran med 10 procent.

– Stockholm har en tydlig särproblematik och det är väldigt svårt att flytta till huvudstaden och få in en stadig fot på bostadsmarknaden. Därför blir det också naturligt att personer som inte redan bor i Stockholm upplever större problem, säger Daniella Waldfogel.

Samma undersökning visar att 6,4 procent av de tillfrågade aktivt tackat nej till ett arbete eller en studieplats på grund av boendefrågan. I Blekinge uppger 14,8 procent att man fattat ett sådant beslut.

– Sverige behöver en genomgripande reform av bostadsmarknaden. Det räcker inte längre med enstaka förändringar som gör skillnad på marginalen, utan nästa regering måste ta initiativ till breda politiska samtal där ett stort omtag av hela bostadspolitiken kan göras, avslutar Daniella Waldfogel.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar