Undersköterska stal från äldre i deras hem – får fängelsestraff

Foto: Mostphotos/Birgit Reitz-Hofmann/Petter Arvidson, Bildbyrån.

Kvinnan från hemtjänsten döms för 15 fall av grov stöld samt sex fall av bedrägeri. Hon har bland annat stulit från ett dödsbo samt tagit en ring värd 60 000 kronor från en äldre dam.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En 28-årig kvinna har nu dömts vid Halmstads tingsrätt för 15 fall av grov stöld som har skett mellan den 4 januari 2018 och den 7 januari 2019 i Halmstads kommun. Hon har även dömts för sex fall av bedrägeri som har inträffat mellan den 29 maj 2018 och den 7 januari 2019 i Halmstad, Malmö och Helsingborg.

Kvinnan, som är undersköterska, arbetade inom hemtjänsten i Halmstad och besökte i sitt arbete både servicelägenheter samt äldre som bodde i egna hus och lägenheter. Historien uppdagades vid 02-tiden natten till den 8 januari i år då en äldre kvinna larmade via sitt trygghetslarm. När nattpatrullen kom dit fann de en kvinna där som de inte kände igen, och en nyckel som sannolikt tillhörde hemtjänsten satt kvar i dörren. Kvinnan försvann från lägenheten innan polisen kom dit. Personal kom till platsen och kom fram till att det var den nu dömda 28-åringen som varit inne i bostaden. Hon hade även tagit ut nycklar till ytterligare två vårdtagare från ett nyckelskåp som det behövdes tagg och kod för att komma in i. Dagen innan hade hemtjänstpersonal upptäckt att det saknades pengar hos den äldre damen som kvinnan påträffades hos. Kvinnan hämtades in till förhör den 9 januari.

Polisen fick därefter kännedom via pantbanken om att kvinnan pantsatt ett stort antal föremål och hade 29 aktiva lån om sammanlagt 65 000 kronor. Pantsättningar hade även skett i Malmö och Helsingborg. Allt hade skett för att finansiera ett tablettmissbruk.

Bland stöldgodsen finns tusentals kronor i kontanter, silverbestick, en silverskål, en medalj, klockor, österrikiska minnesmynt, ett fat, samt smycken så som halsband, ringar, örhängen, armband, halskedjor och en brosch. Kvinnan har i förhör erkänt brott.

Hon har bland annat tagit en ring värd omkring 60 000 kronor och ett halsband värt 16 000 kronor. Kvinnan har även ha tagit en jacka värd 3 000 kronor och två halsband som tillhörde dödsboet efter en avliden kvinna.

Kvinnan döms även för bedrägeri eftersom hon under 2018 och 2019 har pantsatt de stulna föremålen vid pantbanker.

Tingsrätten bedömer att kvinnan har gjort sig skyldig till synnerligen allvarlig brottslighet. Hon har stulit från äldre personer som varit i hennes vård och som varit beroende av henne för att klara sina liv. Hon har även svikit sina kollegor i en verksamhet där personalen befinner sig i vårdtagarnas hem. Hon har befunnit sig i vårdtagarnas hem inte enbart när de varit hemma utan även när de befunnit sig på sjukhus och även i något fall när de har avlidit. Straffvärdet för brottsligheten är högt, menar tingsrätten.

Hon döms därför till fängelse i tre år. Kvinnan, som sitter häktad, blir kvar i häktes tills dess att domen vinner laga kraft.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar