UF-företagare tog pallplats i SM: ”Vill skapa en bättre värld”

Så gick det för gymnasieeleverna från Halmstad.

delningar

Det går bra för Halmstads UF-företagare, åtminstone för Brilliant Bracelet och Helios Innovations. Företagen tävlade i förra veckan i SM i ung företagsamhet, där Brilliant Bracelet kammade hem en andra plats som Årets UF-företag. Helios Innovations utmärkte sig i två priser, Årets innovation och Årets hållbara UF-företag, där andraplatsen säkrades två gånger om.

I Brilliant Bracelets team ingår tjejerna Fredrika Årzen, Nicoline Koefoed och Emma Andersson. Företaget inriktar sig på att underlätta vardagen för kvinnor, med ett armband, där en tillhörande hårsnodd kläms fast. Trion har sedan i höstas skissat fram en projektplan, tagit fram sin produkt och spanat efter återförsäljare. Och nu är företaget alltså det näst-bästa UF-företaget i Sverige.

– Det är såklart jätteroligt! Vi lägger ner otroligt många timmar på vårt företag, kvällar som helger, säger Fredrika Årzen.

Deras engagemang har gett eko enda till Danmark, där nu ett par återförsäljare redan finns. Men målet är att göra grannlandet till ett ännu större fäste för företaget.

– Jag kommer ifrån Danmark, så alla möjligheter finns för det, berättar Nicoline Koefoed.

 

Foto: Wilhelm Nilsson

Tjejerna läser sista året på Ekonomiprogrammet på Aspero i Halmstad. Både på- och utanför plugget, ägnar Nicoline och Fredrika åtal timmar på bordtennis. Deras UF-företag har därför uppmärksammats även bland pingis-proffsen.

– Bernadette Szocs är 29:a i världen, och kommer ifrån Ungern. Hon ska marknadsföra vårt armband på hennes Instagram, där hon har 30 000 följare, säger Nicoline Koefoed.

En som också lägger ner otroligt många timmar, om inte år, på sitt projekt – är Jonatan Persson. Han läser andra året på Naturvetenskapsprogrammet da Vinci på Kattegattgymnasiet.

Jonatans UF-företag heter Helios Innovations – ett företag som ska skapa en bättre värld. Det är i alla fall Jonatan Perssons önskan. Hans lösning bygger nämligen på att utnyttja vattnets evaporativa förmågor tillsammans med restvärme för att avsalta havsvatten. Ett projekt han började fila på redan i årskurs 8.

Det fungerar som så att det uppvärmda havsvattnet flödar över ihåliga cellulosa block, där fläktar hjälper till för att öka luftflödet. Resultatet blir då vattenånga som kondenseras på kalla vattenledningar, som därefter genererar sötvatten.

– På så vis kan industrier undvika användning av dricksvatten, för att istället nyttja havsvattnet, säger Jonatan Persson.

Jonatan menar att 60 procent av vattenanvändningen i Sverige, förbrukas av industrier. Därför har han nu som mål att sälja in sin produkt till industrier, en produkt som i princip är färdig.

– För tre veckor sedan testade jag min första prototyp. Den fungerade utan några anmärkningar. Nu ska jag sammanställa mitt resultat, och därefter hoppas jag kunna ge mig ut till metallindustrierna i Halmstad, för att bygga upp en pilot, berättar Jonatan Persson.

Trots att Jonatan fokuserar på industriers vattenutsläpp, hoppas han i framtiden kunna bistå med dricksvatten till U-länder, genom samma procedur.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.