TV: Vad händer om vi skiljer oss?

Fredrik Stolt svarar på läsarnas frågor kring juridik. Foto: Mostphotos/Pressbild

FRÅGA JURISTEN: Så agerar du om ni ska separera – detta gäller för bostad och bil.

delningar

Juristen Fredrik Stolt från LRF Konsult svarar på läsarnas frågor. Denna vecka handlar det om vad som händer med bodelningen vid en skilsmässa.

FRÅGA: "Vi är ett sambopar som bor i en bostad som jag står som ägare till. Vi står båda på lånen, hälften var. Vad händer om vi separerar? Min sambo står på bilen på grund av att fick då fick en lägre försäkringspremie, men vi har köpt den ihop. Hur blir det med den om vi delar på oss?

SVAR: Rent juridiskt är det som skiljer sig mellan att vara sambo och att vara gift. Om ett gift par separerar läggs all egendom samman och delas lika mellan makarna, bortsett från enskild egendom. När makar separerar ska bodelning göras.

När ett sambopar separerar måste inte bodelning göras men det ska göras om den ena begär det. En bodelning mellan sambor kan aldrig omfatta mer än en bostad som man köpt ihop för att bo i och det bohag som införskaffats gemensamt. Det innebär att ingen del av den övriga egendomen ingår i bodelningen.

Bostaden:

En bostad som bara den ena står som ägare till men som redan från förvärvet utgjort den gemensamma bostaden är samboegendom och ska ingå i en sambobodelning. Du och din sambo har rätt till hälften var. I samband med en bodelning görs först en skuldtäckning, där varje sambo får räkna av sina skulder med säkerhet i samboegendom. Därefter delas eventuella netton.

Om ni tänker att bostaden är och ska vara din måste ett samboavtal och ett skuldebrev upprättas. Genom samboavtalet kan ni bestämma att bostaden inte ska ingå i bodelning. Genom skuldebrevet mellan er bör din sambo ges rätt till ett belopp motsvarande din sambos del av lånen.

Om ni inte avtalar bort sambolagen ingår bostaden i bodelning, vilket innebär följande i er situation:

Lottläggning

Om bostaden är värd en miljon kronor efter skatt och lånen uppgår till 800 000 kronor kommer du få räkna av din del av lånen (400 000 kr) genom så kallad skuldtäckning. Det som blir kvar, 600 000 kronor, ingår i bodelningen.

Din sambo som inte äger bostaden kommer inte få skuldtäckning ur bostaden. Om bohaget saknar värde kommer din sambo tillföra 0 kronor till bodelningen. De 600 000 kronor som bodelningen omfattar delas lika, vilket innebär ni får 300 000 kronor var.

Eftersom din sambo inte fick skuldtäckning hamnar din sambo på minus 100 000 medan du hamnar på 300 000 plus.

Fördelning av bostaden, lånen och bodelningslikviden

Behåller du bostaden måste du överta lånen. Du har därutöver rätt till 300 000 kronor från din sambo. Tar din sambo över bostaden måste din sambo överta lånen och dessutom betala 300 000 kronor till dig. 

Beroende på vad ni vill och hur er situation ser ut den dag bodelning ska göras på grund av separation eller dödsfall är det lätt att det blir fel, även om ett skuldebrev upprättas. Det är värt att ta hjälp av en jurist, så att det blir rätt!

Bilen

En bil kan aldrig ingå i en sambobodelning. Det kan däremot vara så att båda har finansierat köpet. Det är inte alltid lätt att bevisa. Som medfinansiär rekommenderas att bevis finns för detta. Helst ser man till att båda står på köpekontraktet.

Vill du ställa en fråga kring juridik? Mejla fredrik.stolt@lrfkonsult.se

Fredrik Stolt LRF Konsult

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar