TV: Mats, 54, går en dröm tillmötes: "Lite nervöst"

Halmstad IBK:s stjärnskott Mats Andersson blickar mot helgens tuffa möten med de svenska mästarna.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Halmstad IBK. Foto: Privat

För 15 år sedan förändrades Mats Anderssons, 54, liv. Efter att ha fötts med en ledsjukdom, som senare försvagade hans leder, blev han rullstolsburen. Det blev också startskottet för en förändring i Mats stora passion – idrotten.

Sportfanatikern är boende i Varberg men ägnar stor del av sin tid i Halmstad IBK:s rullstolsinnebandylag, där han verkar både som lagledare och lagkapten. Han berättar varmt om den gemenskap som han får möta veckovis i Halmstad IBK.

– Det spelar ingen roll ifall du är 13 eller 73 år, tjej eller kille, alla är välkomna. Det är det som gör den här sporten så fantastisk att det blir som en familj, där vi brinner för samma sak men kan lägga i från oss fokus om alla frågor i varför vi sitter i rullstol.

Mats Andersson menar att parainnebandyn fått ett helt annat lyft än under de senaste åren. Den har både blivit "bekräftad" och fått spridning". Allt fler väljer sig att engagera sig, även om det gynnar motståndaren. En av dem är FBC Kalmarsunds lagledare Linnea Thurfjell.

– Jag måste få lyfta henne! Fantastisk är hon! Hon satsar hela sig själv på laget och sporten. Hon är en av dem som bringat framgång för den här sporten, förklarar Mats.

Det märks tydligt hur Mats njuter över att få vara en del av spelet som rullstolsinnebandyn erbjuder. Som ung var drömde han om att kliva in på de större fotbollsarenorna, men Mats ångrar inte en sekund av vad den här sporten har gett honom.

– När jag var liten var drömmen att bli fotbollsproffs i utlandet. Men nu har rullstolsinnebandyn gett mig hopp om att det finns andra drömmar att uppfylla, säger Mats Andersson.

Redan i helgen går en dröm i uppfyllelse för Mats och hans lagkamrater i Halmstad IBK. Då kommer de svenska mästarna för 2017 respektive 2018 Nacka och Göteborg Invalidos till Halmstad Arena för att spela matcher i Sverigeserien, mot just HIBK. Mats får nästan nypa sig i armen för att inse att det snart är på riktigt.

– Det här är lag som man ser upp till. Lag som banar vägar för den här sporten. Tidigare har vi träffat lagen i träningssammanhang, men nu blir det på riktigt. Det ska bli riktigt roligt att spela mot dem bästa, men lite nervös är man ju.

Omgång tre i Sverigeserien avgörs i Halmstad i helgen. Under lördagen och söndagen spelas totalt åtta matcher, där Halmstad IBK, FBC Kalmarsund, Nacka HI, Göteborg Invalidos och Parasport Eskilstuna gör upp om poängen.

Fotnot: Rullstolsinnebandy spelas precis som det låter, sittandes i rullstol. Lagen får inneha två spelare som inte har en funktionsnedsättning. Deltagarna mixas, vilket innebär att varken ålder eller kön spelar roll.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar