Laddar

Transportstyrelsens uppmaning till alla bilägare: ”Dubbelkolla detta”

Över 163 000 riskerar körförbud om två veckor.

delningar

Det börjar bli bråttom att besikta sitt fordon för över 163 000 fordonsägare. Den senaste statistiken från Transportstyrelsen visar att knappt hälften av de 306 335 bilar som riskerar körförbud i maj är besiktigade.

I och med de nya besiktningsreglerna som påverkar alla fordonsägare i Sverige, har många svenskar fått ett nytt besiktningsdatum som ligger mycket närmare i tid.

Fordonsägarna har nu två veckor på sig att besikta bilen – annars får de körförbud.

Bakgrunden är de nya besiktningsreglerna som träder i kraft den 20 maj och då införs också kontrollbesiktningskrav för A-traktorer.

I dagsläget rör det sig om drygt 14 000 A-traktorer som måste in på besiktning under maj månad – annars väntar körförbud. A-traktorerna genomgår de tillämpliga delarna i samma kontrollbesiktningsprogram som det fordonsslag de är byggda på.

Kravet införs för att öka trafiksäkerheten eftersom många A-traktorer i dag är i dåligt skick.

– Att det bara är två veckor kvar och så många som ska in på besiktning fram till dess är oroväckande. Vi uppmanar alla att dubbelkolla vilket besiktningsdatum som gäller för just deras fordon, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

På Transportstyrelsens hemsida kan fordonsägare söka på sitt registreringsnummer och få svar på när det är dags för nästa besiktning.

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången

Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes

Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes.

För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.