Laddar

Tränarprofilen: ”Inte ångrat en dag”

I fjol blev han utsedd till årets tränare – men det finns fler drömmar kvar att uppfylla.

delningar

För de travintresserade är Peter Untersteiner ett välkänt namn. Men det är nog inte alla som har koll på hur framgångsrik den Halmstadbaserade travtränaren och kusken är och har varit.

24Halmstad träffade Untersteiner i hans stall bredvid Halmstadtravet för att bland annat ta reda på hur en vanlig dag ser ut (se faktarutan), vad som driver honom och hur det känns att tävla mot sin son samt mycket annat.

Peter Untersteiner fattade tidigt tycke för hästar och trav. Uppvuxen bredvid travbanan så började han cykla till banan som elvaåring.

– I stora drag har jag varit här varje dag sedan dess. Så jag har levt hela mitt liv på travbanan. Jag ångrar inte en dag. Det har gett mig så enormt mycket glädje, och gör fortfarande, säger Peter Untersteiner och fortsätter:

– Närheten till banan och att jag gillade djur gjorde att jag började hjälpa till i ett stall här, och på den vägen är det.

Det är ingen liten verksamhet han har fått ihop sedan dess Untersteiner. I stallet finns 200 hästar, och 26 fast anställda hästskötare.

– Av dessa tävlar dock inte alla, utan många är på tillväxt. En av mina grundpelare för verksamheten är att det inte får vara stress i stallet trots att det är 200 hästar. Det är något fel på planeringen om det blir stress. Lugnt och fint för alla hästar är väldigt viktigt för mig.

Om du skulle en person som inte är insatt i trav. Hur skulle du beskriva vad det är som gör det så häftigt? – Hästkapplöpning har fascinerat folk i alla tider, och gör fortfarande runt om på jordklotet. Det är verkligen en kick när du är inblandad i en häst, och de kallar till start. Det ger en riktig wow–upplevelse, en kittling i vardagen. Att sitta upp bakom en häst och köra är ett härligt samspel mellan häst och människa. Hästen gör 90 procent, men ekipaget ska göra det ihop. Men det är en underbar känsla när en häst tar i och jobbar med hela sin muskelkraft. Och att träna en häst kan vara väl så härligt.

 

Peter Untersteiner med en av sina stjärnhästar Poet Broline. Foto: Mattias Olsson

I travvardagen ställs Peter gång på gång mot sin son Johan Untersteiner, också han tränare och kusk.

– När han slutade gymnasiet så sade jag till honom: Ska du satsa på trav så ska du inte börja jobba hos mig, för du ska bli bättre än vad jag är. Det är så lätt att börja hemma och så kommer man aldrig därifrån. Han visste ju i stora drag hur det fungerade i mitt stall. Han tog mig på orden och var i Stockholm i elva år och fick en fantastisk utbildning hos Stefan Hultman och Roger Walmann. För tre år sedan kom han tillbaka till Halmstad och det var härligt. Viktigt för mig, att jag känner att när jag inte orkar längre att han då kan ta över.

Hur känns det att möta honom i lopp? – Det är en fascinerande sport vi håller på med eftersom far och son kan mötas på exakt samma villkor. Vi kör väldigt mycket mot varandra, och det är bara stimulerande.

De senaste åren har varit minst sagt framgångsrika för Halmstadtravet och dess tränare. Inte minst för Peter Untersteiner själv. Untersteiner blev utsedd till årets tränare 2016 och hade också Sveriges vinstrikaste stall med 28,4 inkörda miljoner. 2017 har varit än mer framgångsrikt för Halmstadtravet som helhet. Peter och Johan är med både bland landets mest vinstrika tränare och kuskar. Jerry Riordan är också topp tio bland tränarna och har den vinstrikaste hästen för året. Av 2017 års snabbaste hästar är fem av de sex främsta tränade av tränare med Halmstad som bas.

Varför denna framgång i Halmstad, Peter? – Barnan har varit framfusig i 30 år, med nationella och internationella framgångar. Det har varit en god anda här överlag. Men mycket måste bero på den fina miljön vi har att träna i här. Hästarna trivs och vi har en bra träningsanläggning. Nu i år har det varit extremt bra resultat. För mig var det extremt bra förra året, när vi körde in 28 miljoner och jag blev utsedd till årets tränare. Det tog mig 30 år att komma dit som tränare, och det var en höjdare. Det är något jag kommer att skryta om på hemmet. Rent sportsligt var det, det största för mig att jag blev årets tränare. En pojkdröm som gick i uppfyllelse.

Vilka drömmar har du kvar att uppnå? – Det är det fina. Jag har fler grejer kvar jag vill vinna. Sprintermästaren, som är det största loppet vi har i Halmstad, har jag aldrig vunnit. Det skulle det vara roligt att göra. Det hoppet har jag kvar. Elitloppet har jag deltagit i några gånger, och jag känner att det inte är en utopi att vinna det loppet. Det gäller bara att ha rätt häst. Det är två bra drivkrafter.

Det blir inte många dagar över till annat, när man lägger så mycket tid på travet som Peter Untersteiner gör.

– På sommaren är det bara någon strödag utan trav, då är det full fart. På vintern brukar jag ta en vecka till att åka skidor i alperna. Det brukar jag hålla fast vid. I januari brukar det bli en solvecka någonstans. Blir det tid över så försöker jag hålla igång lite själv, så jag håller igång ryggen och musklerna. Det gäller att vara i hygglig form själv också. Någon tidskrävande hobby har jag inte. För jag har arbete, sport och hobby i samma paket, och jag får ut så mycket glädje av min vardag. Jag saknar inte något annat, säger Peter Untersteiner.

En vanlig dag för Peter Untersteiner:

– En vanlig dag så börjar hästskötarna vid 06. Jag kommer till stallet 07. Dagen innan har jag lagt upp en träningsplan för hur vi ska träna. På morgonen får hästarna komma ut i hagen eller i en skrittmaskin, så att de är ute och luftar sig. Jag sitter med planering och anmälning till lopp på morgonen. Det är anmälning till nya lopp nästan varje dag.

– Klockan 08 kör vi ut varje dag i olika grupper för att träna. Oftast brukar vi köra ut med 16 hästar vid den tiden. Då brukar vi dela upp det så tio av dem kör i en grupp, och sex av dem i en annan. Den vanligaste träningen sker på sandbana eller intervallbana. Varje träningspass tar ungefär en timme.

–Efter träningen tas hästarna om hand och ställs in. Sedan ska nästa grupp ut. Så rullar träningen på fram till ungefär klockan 13.00. Efter det så väntar lunch. efter det så finns det alltid lite pyssel, alla hästar ses över och tas om hand och har det allmänt bra. Är det sommar får de gå ute i hagen även efter träning.

– Det blir långa dagar och sedan är det ofta tävlingar på kvällen. Några ger sig iväg vid tvåtiden när transporten går för hästarna. Oftast till Jägersro i Malmö eller Åby i Göteborg som är våra vanligaste grannbanor. Själv brukar jag åka till tävlingarna vid 15:30. Jag behöver inte åka med hästarna utan åker personbil. Vi fyller ut dygnet.

– Sammanfattningsvis kan man säga att vi tränar på dagarna och tävlar på kvällar och helger. Som vid tävlingen igår kom jag hem vid midnatt, och sedan börjar en ny dag igen. Det spelar ingen roll hur sent vi kommer hem. Det är vanliga rutiner som gäller dagen därpå.

I snitt på en vecka har Peter Untersteiner fem dagar med tävlingar.

Relaterade artiklar