Tjuvarnas fula knep: Så blir du hackad på semestern

Foto: Pxhere.

Här är sakerna att tänka på för att undvika att bli lurad.

delningar

Under sommartid råder högtryck för databrottslingar som utnyttjar semesterfirare.

Att kolla mejlen på en liten mobilskärm utgör en större säkerhetsrisk än om du sitter framför den stora dataskärmen på jobbet, eller om du jobbar på en laptop, enligt försäkringsbolaget If.

Chefer och anställda som inte klarar att lägga ifrån sig mobilen på semestern är en riktig guldgruva för hackare och cyberbrottslingar, enligt säkerhetsexperten Peter Granlund.

– Det är svårare att se vem som är avsändaren på en smartphone. Skärmen och programmen på mobilen ger dig mindre detaljerad information än vad du får via en dator. Har du dessutom gått in i semesterlunken med sänkta axlar och sänkt vaksamhet, så är du kanske lite mindre noga med att kontrollera vem avsändaren är till mejlet som du klickar upp, säger Peter Granlund.

Databrottslingar har god översikt över när flest folk i Sverige är på semester, och använder tiden för att lura sig in i företagens datasystem.

När du är ledig, men ändå följer med i e-posten som du får till din jobbmejl, så lägger du mer mindre tid per mejl än vanligt. Därmed är det lätt hänt att du missar de små signalerna om att något kan vara på tok, fortsätter Granlund.

Han pekar särskilt på bifogade dokument och manipulerade länkar i e-post som en säkerhetsrisk. Dokumenten kan innehålla skadlig kod och länkar kan vara falska och utsätta företaget som du jobbar på för för risker om du klickar på dem.

Fullständiga webbadresser är svårare att se i det korta adressfältet på mobilen och databrottslingar utnyttjar detta när de tar fram falska webbadresser som liknar äkta.

På mobilen har du som regel inte heller möjlighet att få en förhandsvisning av avsändaradresser och webbadresser i löpande text.

På datorn kan du föra musen över en hyperlänk och se den utan att du måste klicka på den, och det är enklare att kontrollera avsändarens riktiga epostadress.

- Om du, för att få undan saker lite snabbt och undvika ett mejlberg när du kommer hem från semestern, vidarebefordrar ett mejl till en kollega och skriver «för kännedom», eller liknande, så kan kollegan uppfatta det som att du går i god för mejlet och att han eller hon ska göra något med det. I verkligheten har du bara ögnat igenom det under några sekunder på stranden eller i en kort paus på ett köpcenter. Korta uppmaningar kan lätt missförstås, varnar Granlund.

För det mesta gör databrottslingar ganska liten skada med just din mobiltelefon genom mejl, även om det blivit vanligare med skadlig programkod för smartphones i takt med att vi använder dem till fler och fler saker.

Men vidarebefordrar du ett mejl med skadlig kod till någon inom företagets nätverk som sitter vid en arbetsdator, så ökar riskerna, säger Granlund.

- Då kan den skadliga koden göra stor skada. Förbrytarna använder bara din telefon som en språngbräda in i nätverket.

Råd för en säker mobilsommar:

Var skeptisk till mejl som är skrivna på dålig svenska och med vaga detaljer om förhållandet mellan avsändaren och ditt företag.

Var vaksam om innehållet i mejlet försöker stressa dig med korta tidsfrister.

E-postmeddelanden utan kontaktuppgifter som fysiska adresser och telefonnummer kan vara ett dåligt tecken. Om du är osäker så kolla upp kontaktinformation online och kontakta avsändarföretaget för att avgöra om mejlet är äkta eller inte.

Läs igenom hela webbadressen för att kontrollera att den verkar äkta.

Var noga med att installera säkerhetsuppdateringar på din telefon, även om det är lägre sannolikhet att telefonen drabbas av skadlig kod än din dator.

Källa: If

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar