TITTA HÄR: Det blir en vit jul – trots allt

. - Foto: Arkiv

Vädertomten kommer med en överraskning, som oftast delar befolkningen i två läger.

delningar

I måndags berättade SMHI:s meteorlog, Moa Hallberg, för 24Halmstad att det kan bli en vit jul i Halmstad – trots allt. Allt beroende på hur väder och vind rör sig.

– Det som gör att hoppet lever är att det just nu ser ut att bli mildare luft som trycker in natten mot måndagen, då skulle det kunna bli ett snöfall. Men än är det för tidigt att slå fast hur det kommer att bli på julafton, sade hon då.

Men jodå, det blir den första vita julen sedan 2012 i Halmstad och övriga Halland, det slår Per Holmberg, meteorolog på Foreca, fast.

– Det finns väldigt goda utsikter. Det är ju redan snötäckt i ganska stora delar av Sverige, bortsett från sydvästligaste Götaland. Det som händer innan jul är att det blir kallare väder. Sedan har vi också två nederbördsområden som kommer in under fredag och söndag kväll, säger Per Holmberg till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är något osäkert i Skånes och Blekinges sydligaste delar, men annars ser det ut att bli en vit jul i nästan hela landet.

För att försäkra oss om meteorologens uttalande överensstämmer med andra prognoser, kan vi konstatera att SMHI säger samma sak – det blir en vit jul. Snön börjar falla redan på kvällen under lillejulafton. Enligt prognosen blir nederbörden endast en millimeter samtidigt som temperaturen ligger på noll grader. Men lugn (beroende på hur man ser på det), det blir mer snö.

Natten till måndagen återupptar snöfallet och nederbörden beräknas nå upp till 1,6 millimeter. Temperaturen sjunker successivt och kan gå ned till sex minusgrader. Det innebär att snön åtminstone ser ut att ligga kvar under julaftons morgon. Fram emot lunchtid kommer solskenet och temperaturen fortsätter att ligga strax under minusstrecket. Men har snön inte smällt bort till eftermiddagen, har det garanterat gjort det till kvällen. Då, som prognosen visar just nu, får vi ett mulet väder och två plusgrader.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar