Laddar

TIPS: 12 metoder som ökar ditt fokus på jobbet

Störningsmoment dyker alltid upp i arbetet, men med hjälp av några vetenskapliga metoder går det att både fokusera och prestera bättre.

delningar

För att kunna prestera bra på sitt arbete – oavsett vilket yrke det är – krävs det bra fokus för att lyckas med det man ska. Ofta finns det störningsmoment som försvårar arbetet, men med hjälp av några enkla metoder är det lättare än du tror att vara fokuserad en hel arbetsdag, skriver Entrepreneu.

Sömn är a och o – En god natts sömn ska vara mellan sju till nio timmar för att vi ska orka med vardagen. Sover man mindre än så kan det resultera i svårigheter att fokusera. Något de flesta är väl medvetna om.

Meditera – Meditation har alltid varit bra för att hjälpa människor skjuta undan känslor som stress och ångest. Det är också bevisat att det ökar människors fokus. En forskning visar att människor som var på ett meditations-retreat i tre månader hade väldigt hög förmåga att fokusera efteråt.

Höj temperaturen på jobbet – Enligt studier ska en varmare arbetsplats göra personer mer produktiva. Bland annat har en studie gjorts som visar att personer som arbetade i ett rum på 20 grader begick 44 procent fler misstag än de som arbetade i ett rum med en temperatur på 25 grader.

Håll igång konditionsträningen – Kondition hjälper inte bara till att öka fokuset och prestationsförmågan. Det blir även lättare att sova och minskar stressnivån. Styrketräning ska dock inte ha samma effekt på de kognitiva egenskaperna.

”Dress to impress” – Enligt en studie ska studenter som hade på sig vita labbrockar medan de utförde experiment bara ha gjort hälften så många misstag som de studenter som hade vanliga kläder på sig.

Se på färgen röd – Vare sig du har en röd vägg hemma eller en röd bakgrund på din dator så har färgen en stor psykologisk effekt på oss. Av någon anledning ska personer som ser rött medan de utför vissa uppgifter bli mer uppmärksamma, prestera bättre och få bättre minne.

Multitaska inte – Det låter kanske mer effektivt att multitaska, men det har en negativ effekt på vårt fokus. Att fokusera på en uppgift i taget är bättre i längden.

Ta pauser – Att ta en kort rast då och då hjälper till att förbättra människans fokus. Det återställer motivationen och hjälper personer att klara långsiktiga mål.

Plocka fram lite växter – Det är vetenskapligt bevisad att växtlighet har en positiv effekt på kontoret. Det ökar de anställdas moral, fokus och produktivitet.

Drick kaffe – En till två koppar kaffe om dagen har en positiv effekt på människors fokus, vakenhet och humör. Men att dricka för mycket kan istället resultera i uttorkning och huvudvärd.

Lyssna på klassisk musik – Spara rock och rap till efter arbetet. Klassisk musik ska vara det bästa då det triggar igång en del av hjärnan som förbättrar både uppmärksamhet och fokus. Anledningen ska vara att klassisk musik innehåller många övergångspunkter där det är tyst, vilket gör att man håller sig alert.

Få in naturligt ljus – Att jobba i ett rum utan fönster med bara artificiellt ljus är inte motiverande och kan vara distraherande. Naturligt ljus är bättre för ögonen och ger mindre huvudvärk.