Tidigare Halmstadbon visade vägarna till rom

Simon Axéll – Thoor. - Foto: Wilhelm Nilsson

Dryckesentusiaster fick sätta smaklökarna på prov.

delningar

En kulinarisk dryckesresa fick folk från hela Sydsverige att lockas till Wapnö Gård i helgen. I slottet samlades utställare för att föra romens eller ölets historia vidare under tiden som dryckesentusiasterna i lugn och ro fick känna in smakerna från drycken.

Dryckesexperten Simon Axéll – Thoor, som tillbringat tre år av barndomen i Halmstad, var tillbaka i sin före detta hemstad för att ge vägvisning bland de olika romsorterna. Själv besitter han ett "lavinartat intresse" för rom i synnerhet och har en gedigen kunskap i både historik och för hur drycken framställs.

Under föredraget förklarade Axéll - Thor om att rom är så mycket mer än just de karibiska öarna och Sydamerika. Filippinerna är nämligen en jättenation i ämnet, något som fick tvillingarna Caster att höja på ögonbrynen.

– Det var något nytt för oss. Rom tänker man i första hand på Karibien eller Sydamerika. Det var spännande att komma hit och berika sina kunskaper, säger nybörjarna Lennart och Erik Caster.

På källarplan i slottet möttes besökarna av en whiskyutsällare. Här gavs utrymme för att liksom på de andra våningsplanen, dofta och smaka på både whisky och portvin. Whiskyn har sitt fäste i Skottland, men efter att gäng karlar träffades under en kväll frågade dem varandra "Varför finns det ingen svensk whisky?", berättade utställaren. Sagt och gjort tog Jonas Berg, Jennie Kastengren och Magnus Dandanell saken i egna händer och producerade Mackmyra.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar