Laddar

Sveriges succé i VM i Halmstad: ”Svårt att hitta ord”

HBTK–spelaren blev stor matchhjälte.

delningar

Efter en dramatisk match är Sverige klara för kvartsfinal i bordtennis–VM i Halmstad. Med två segrar på två matcher var det HBTK–spelaren Mattias Karlsson som klev fram som stor hjälte.

Det var just Mattias Karlsson som fick inleda åttondelsfinalen mot Taiwan. Matchen som skulle avgöra om Sverige nådde sitt mål, nämligen att nå en kvartsfinal. Han ställdes i den första matchen mot Taiwans bästa spelare Chuang Chih–Yuan. 

Första set blev precis så rafflande som man kunde ana att hela lagmatchen skulle bli. På sin tredje setboll, efter att dessutom ha räddat två själv, så kunde Karlsson ta hem första set med 14–12. I andra set kunde Karlsson rycka åt sig en tidig ledning. Även den här gången tog han tillvara på sin tredje setboll och kunde vinna setet med 11–7.

Karlssons fina spel från de inledande seten höll i sig, eller kanske till och med blev ännu bättre. På sin tredje matchboll kunde Karlsson slå in 11–9 och därmed ge Sverige en drömstart i lagmatchen. Det var ingen tvekan om att matchens betydelse vilket hördes på publiken jubel, och syntes på segergesterna från både Karlsson och förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson”

 

Kristian Karlsson i action under sin segermatch. Foto: Mattias Olsson.

Nu var det upp till Kristian Karlsson att ta tillvara det fina läget han nu hade inför matchen mot Chen Chien–An. Något Kristian Karlsson också verkade fast besluten om att göra. Det första setet kontrollerade han från början till slut. Det andra blev betydligt jämnare, men Karlsson tog hem det med 14–12. Även i tredje set var Kristian som bäst när det behövdes som mest och 11–9 gav Sverige ett utmärkt utgångsläge. Återigen bjöds det på segergest från både spelare och förbundskapten.

Nu hade Jon Persson chansen att bli hjälte. Endast 16–årige Lin Jun–Ju stod nu mellan Sverige och en kvartsfinal. Men det var lättare sagt än gjort. Trots att Jon Persson ledde med 2–1 i set lyckades den unge Lin vända och vinna, vilket tvingade fram en fjärde match.

Där var det dags för Kristian Karlsson att åter kliva in i hagen. Karlsson började också starkt och svarade för flera lysande slag och tog hem första set. Men en oro spred sig sedan när Karlsson tvingades tillkalla läkare efter första set.

Han kom dock tillbaka och kunde fortsätta spela, men det var Chuang som tog hem ett jämnt andra set, och sedan kunde inte Karlsson komma tillbaka. Trots setbollar i fjärde set tog Chuang hem matchen vilket innebar en femte och direkt avgörande match i kampen.

Där ställdes Mattias Karlsson mot Chen Chien–An. En match som startade jämnt men Mattias Karlsson visade precis som i första matchen att han kunde plocka fram sitt bästa spel när det som bäst krävdes, och klarade också att ta hem första set. Även i andra set plockade Mattias Karlsson fram sitt bästa spel när det som bäst behövdes och säkrade andra set med 13–11.

Scenariot i det tredje set skiljde sig till en början inte mycket åt från de föregående, och vid ledning 9–6, såg Sverige ut att gå mot seger. Men det blev snabbt 9–10 och till sist förlust 10–12, vilket gjorde att det skulle krävas ytterligare set. En tidig Karlsson ledning togs igen och dramatiken hängde i luften under de oftast högklassiga duellerna.och spelarna följdes åt till åtta lika innan Karlsson återigen ryckte. Den här gången till 11–8 och därmed seger.

Nu väntar kvartsfinal mot England under fredagen. Ett motstånd som svenskar ser som en 50/50 chans att slå.

– Det är en chans och en möjlighet, och bättre än att möta Kina, säger förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson efter matchen.

Känslan efter matchen var bra.

– Det är en otrolig glädje och lättnad, säger Carlsson efter den gastkramande segern.

Även den store matchhjälten Mattias Karlsson var nöjd.

– Det känns fantastiskt, det är svårt att hitta ord för en sådan här match. Men jag är väldigt glad. Jag tycker gjort det bra hela turneringen, vi är ett bra gäng och har en otrolig lagsammanhållning och det tror jag är otroligt viktigt, sa Mattias Karlsson efter matchen

Ni pratade innan slutspelet om att vara bäst när det gäller. Det var väl det du lyckades med idag va? – Ja, det får jag hålla med om. Vi har sagt att när det drar ihop sig, det är då vi ska vara som bäst, så jag är väldigt glad, det var en fantastisk match.

 

Sverige – Taiwan: 3–2

Mattias Karlsson – Chuang Chih–Yuan 3–0

Kristian Karlsson – Chen Chien–An 3–0

Jon Persson – Lin Jun–Ju 2–3

Kristian Karlsson – Chuang Chih–Yuan 1–3

Mattias Karlsson – Chen Chien–An 3–1