Sveriges nya elmätare: Dyrare att tvätta och laga mat samtidigt

Elmätare. Foto: Mostphotos/Arne Trautmann

Elmätarbytet har inletts i Sverige. Det innebär att du riskerar högre elnätskostnader och får betala mer om du använder mycket el vid en och samma tidpunkt.

34 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Snart går det att se hur mycket el du förbrukar i realtid när alla landets elmätare ska bytas ut. Elmätarbytet i Sverige har precis inletts och du riskerar högre elnätskostnader och får betala mer om du konsumerar mycket el vid ett och samma tillfälle. Därför gäller det att du ändrar ditt beteende och inte använder elen precis som innan, om du inte vill få dyrare fakturor, skriver Expressen.

– Det kommer att bli tuffare för de hushåll som inte är flexibla, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker hos intresseorganisationen Villaägarna till Expressen.

Har man en förkärlek till att tvätta, torktumla, laga mat och sätta på kaffekokaren samtidigt blir det en väldig eltopp under just den tiden och man kommer då få en ganska hög kostnad. Därför blir det billigare att stänga av en elektronikprodukt och vänta en minut innan nästa slås på.

För att tjäna på de nya taxorna måste man också klara av att lägga om sin elanvändning till tider på dygnet när elpriset och eltransporten är billig, skriver tidningen. Elnätbolagens mål är att driva kunderna till att förskjuta en del av sin konsumtion för att försöka mildra elnättoppar.

Tanken är att de nya mätarna ska bli smartare med nya specialfunktioner, men det innebär också att elpriset och distributionen också blir dyrare vid vissa tillfällen på dygnet eftersom de nya mätarna kan mäta kortare tidsperioder – ner till var femtonde minut. Mätare som installerades för ungefär tio år sedan gör månadsmätningar. Konsumenterna ska nu kunna köpa till en egen enhet för att ha möjlighet att följa energiförbrukningen i realtid.

I dag varierar redan elpriset från timme till timme. Det som blir nytt nu är att även avgiften för att transportera elen kommer att variera. 

– Egentligen kostar det inget mer om man transporterar mer energi. Men elnätet kan bli fullt vissa tider och då kommer bolagen att försöka styra användarna med nätavgifterna så att de använder sin el när det finns mycket plats i nätet för eltransport. Ganska snart kommer vi att se en ny struktur på elnätsavgifterna där det är väldigt dyrt vissa timmar, det är de så kallade höglasttimmarna, kontorstid på vintern, säger Anna Werner till Expressen.

Den nya lagen träder i kraft den 1 januari 2025 och innan dess ska drygt 5,4 miljoner elmätare bytas ut. Vad elnätsavgifterna i praktiken hamnar på avgörs av statliga Energimarknadsinspektionen. De analyserar och tar fram ett maxbelopp för hur mycket elnätsföretagen får ta betalt av sina kunder under en fyraårsperiod och nästa fyraårsperiod är åren 2020–2023.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar