Svenskar bryter mot lagen – när de tvättar

Foto: pressbild.

Kan skada under lång tid.

15 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Enligt miljöbalken får man inte släppa ut orenat avloppsvatten – men ändå väljer 4 av 10 att tvätta bilen på uppfarten eller på gatan hemma. Det visar en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag a OKQ8 Scandinavia

– Det är viktigt att vi upplyser varandra om att miljön påverkas negativt när man tvättar bilen på gatan. Har man istället möjlighet att tvätta hos en biltvätt så tar ett reningsverk hand om det smutsiga vattnet, säger Alexandra William-Olsson, Kommunikationschef på OKQ8 Scandinavia i ett pressmeddelande. 

Vattnet från en biltvätt innehåller bland annat olja, tungmetaller, asfalt, däckrester och kemikalier från bilvårdsmedel. Det är föroreningar som kan skada människor, djur och växtliv under lång tid om det skulle hamna i våra vattendrag. 

Så tvättar du bilen själv på bästa sätt – både för bilen och miljön:

Är du en av alla som står och tvättar bilen på garageuppfarten? De flesta kommuner avråder från det, och tänk på att smuts, kemikalier och föroreningar rinner ner i dagvattnet och ut i närmaste vattendrag.

Att tvätta bilen i en biltvättsanläggning eller Tvätta själv-hall där tvättvattnet tas om hand är ett hållbart alternativ för miljön.

Om du i en Tvätta själv-hall skulle tappa en svamp på marken, släng den då. Då riskerar du inte att repa lacken med grus och smuts.

Mest optimalt är att ha ett raster i botten av tvätthinken. Ett så kallat ”Grit Guard” samlar upp smutsen och hindrar den från att virvla upp.

Schampo är viktigt, men ju mer schampo desto bättre är en gammal myt. Det mest optimala är att använda ett mätglas och mäta upp hur mycket schampo som krävs för exempelvis 10 liter vatten.

Har du inte tid att tvätta själv, eller vill ha tips på hur man gör? Vid frågor kan du vända dig till stationspersonalen, och vid tidsbrist finns alltid automattvätten som gör ett bra jobb utan negativ miljöpåverkan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar