Laddar

Svenska VM–succén fortsätter – medaljerna säkrade

Nu väntar storfavoriten Kina i semifinal i Halmstad Arena.

delningar

De svenska herrarna infriade sin dröm vid bordtennis–VM i Halmstad. 3–0 i matcher mot England säkrade VM medaljerna och en drömsemifinal mot Kina.

Det var Kristian Karlsson som var förste svensk in i hagen under kvartsfinalen mot England. Med ett kraftigare publikstöd i ryggen än tidigare i turneringen kunde Kristian också spela hem första set i mötet med Paul Drinkhall med siffrorna 11–9. Andra set startade Karlsson klart sämre, men svarade då istället för en oerhört stark vändning där underläge 4–8 vändes till 11–8. I ett ganska svängigt tredje set var det Karlsson som hetast på de avgörande bollarna och även det setet slutade 11–8. Därmed hade han också gett Sverige den drömstart man önskade i jakten på medaljerna.

 

Kristian Karlsson gav Sverige ledningen. Foto: Mattias Olsson.

I den andra matchen var det dags för den stora hjälten från åttondelsfinalen,Halmstadspelaren Mattias Karlsson, att ställas mot Englands bästa spelare så långt i turneringen, Liam Pitchford. 

Första set blev också högdramatiskt. Båda spelarna hade chansen att spela hem setet, men det blev britten som till slut tog hem setet, 12–14. Hemmaspelaren svarade dock upp setförlusten på bästa sätt och tog tämligen enkelt hand om det andra med 11–6.

Återigen var det spelaren som förlorat setet innan som lyckades bäst, vilket i det här fallet innebar Pitchford som ganska smidigt tog sig fram till ny ledning i matchen. Den svängiga matchen svängde en gång till och via 11–7 hade Mattias Karlsson ordnat fram ett femte och avgörande set.

Och det verkar som om Mattias Karlssons har en förmåga att få till det i de avgörande lägena i turneringen. Vid ställningen 9–9 plockade han fram storspelet och kunde slå in den första matchbollen och med 11–9 ta hem matchen.

Nu var det Jon Persson som i den tredje matchen hade chansen att bli hjälte. En chans han inte hade lyckats ta under åttondelsfinalen mot Taiwan. Nu låg än mer i potten. Vinst skulle säkra medaljer och en semifinal mot favoriterna Kina.

Men den här gången tog Jon Persson hjälterollen och via 3–0 i set ordnade han Sveriges vinst.

– Det var bara fantastiskt, det är sådant här man drömmer om att få göra, och nu gjorde jag det. Det är en skön känsla, säger Jon Persson till 24Halmstad efter matchen. Och Persson ser fram emot att möta Kina.

– Vi får försöka spela ännu bättre än vi gjort nu, så ska vi försöka rubba dem.

HBTK–spelaren Mattias Karlsson lyckades precis som i åttondelsfinalen vara bäst när det gällde. Han var också av förklarliga själv väldigt nöjd med att nå semifinalen. Målet som landslaget hade satt upp som en dröm.

– Fantastiskt och enormt roligt. Det är svårt att hitta ord på allting. Det är mycket känslor, säger Mattias Karlsson efter den svenska segern.

Du spelade en dramatisk match idag igen, vad säger du om den? – Det var ganska viktigt. Speciellt för England när Kristian gör en väldigt bra förstamatch. Det var små marginaler mot Pitchford. Det var skönt att jag lyckades vara stark när det gällde som mest.

Nu väntar Kina, vad tror du om den matchen? – En väldigt rolig match. Att ha Kina på hemmaplan i en semifinal. De är enormt duktiga och det blir tufft, men vi ska ge dem en ordentlig match.

Det var ganska bra tryck från publiken på läktaren idag? – Absolut, de var fantastiska idag

 

 

Sverige – England 3–0

Kristian Karlsson – Paul Drinkhall 3–0

Mattias Karlsson – Liam Pitchford 3–2

Jon Persson – Samuel Walker 3–0