Laddar

Supertillägget som hundratusen pensionärer går miste om

Många kan ha rätt till flera tusen kronor extra varje månad.

delningar

Cirka 290 000 pensionärer får i dag bostadstillägg, enligt Pensionsmyndigheten.

För många är det dock okänt att uppemot 100 000 fler pensionärer kan ha rätt till tillägget – som i dag inte utnyttjas.

Enligt Pensionsmyndigheten måste man själv måste ansöka om bostadstillägget. För många handlar det om tusentals kronor extra per månad. Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 560 kronor per månad, 2018.

Om du som ensamstående pensionär har en pensionsinkomst efter skatt på under 15 000 kronor i månaden, kan du vara berättigad till bostadstillägg, enligt Pensionsmyndigheten.

Tumregeln gäller för ensamstående, men du kan ha rätt till bostadstillägg även om du lever tillsammans med någon.

”Ofta kan du ha rätt till bostadstillägg senare i livet. Det kan till exempel vara aktuellt att ansöka om du har flyttat isär eller blivit änka eller änkling. Det kan också vara aktuellt om du fått en lägre inkomst, till exempel om tjänstepensionen upphör eller om du har flyttat och fått en högre bostadskostnad”, skriver Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

– Anhöriga bör också fundera på om en förälder har rätt till bostadstillägg, sa pensionsspecialisten Linda Nygren, Pensionsmyndigheten, till Dina Pengar.

För att ta reda på om du har rätt till bostadstillägg kan du ringa till Pensionsmyndigheten. De har även en tjänst där du kan beräkna själv för att se om du har rätt till bostadstillägg, vilket du kan göra genom att klicka här.