Laddar

Succéspelaren: ”Kommer ta med mig det hela livet”

Måltjuven om målen och framtiden.

delningar

Med 49 gjorda mål har hon svarat för en fantastisk säsong. Laget gick obesegrat genom serien och själv vann hon skytteligan. 24Halmstad har tagit ett snack med Halmstads BK:s skyttedrottning Zara Jönsson om den fantastiska säsongen och framtiden.

– Det har varit en bra säsong för oss som lag. Vi har genomfört säsongen med bra koncentration och svarat för jämna prestationer över hela säsongen. Det är vi mycket nöjda med, säger Zara Jönsson.

Din egen säsong då? – Den är jag väldigt nöjd med. Detta var första säsongen där jag spelade som anfallare. Tidigare spelade jag centralt på mittfältet, men ändringen föll väl ut. Det har klaffat bra. Vi har haft en bra och fungerande taktik, och jag spelar med bra lagkamrater. Sedan kom jag in i ett flow och det bara flöt på.

Vilka egenskaper besitter du som gjorde att du satte 49 mål själv? – Jag vet inte riktigt. Det är inget jag tänkt på. Som spelare vill jag vinna, och jag vill göra bra ifrån mig. Sedan är jag stark i djupled.

Vad tänker du själv om att det blev så många som 49 mål trots att inte ett enda var på straff? – Det blev väldigt många. Det är något jag kommer att ta med mig hela livet. Det är en fantastisk siffra. Många av målen har varit spelmål som kommit efter fint spel. Så det har inte bara varit lätta mål att göra, vilket är kul. Det har krävts bra prestationer av både mig och mina lagkamrater.

Spelare som gör den mängd mål som Zara Jönsson har gjort under säsongen och dessutom finns i Division 3, brukar normalt jagas av klubbar högre upp i seriesystemet. Men det är inget som Zara Jönsson märkt av än.

– Det har sett ganska lugnt ut. Jag har inte hört någonting alls ännu. Jag går andra året på gymnasiet nu och räknar med att bli kvar här under hela gymnasieperioden. Dessutom ska det bli väldigt spännande att se hur vi står oss i Division 2.

Det råder dock ingen tvekan om att fotbollen är något hon vill nå långt i.

– Jag satsar på fotbollen. Så är det. Jag har fotboll i skolan också. Jag älskar sporten och vill bli någonting inom fotbollen. Så jag spelar inte bara för att det är kul.

Framtidsmålen finns de också, och det råder ingen tvekan om att Zara Jönsson siktar högt.

 På lite kortare sikt så siktar jag på att nå Allsvenskan. Sedan är en verkligt stor dröm att få komma ut i Europa och spela. Gärna i Arsenal som är favoritlaget. Landslaget är också en dröm.

Hur fungerar kombinationen fotboll och skola? – Just nu fungerar det väldigt bra. Jag tränar även tre pass fotboll i veckan på skolan. Sedan har jag god hjälp av Henrik Karlsson som hjälper mig. Med laget blir det sedan ytterligare två eller tre pass i veckan. Så just nu går det väldigt bra att kombinera fotboll och skola.

Du hade väldigt tydliga mål med din fotboll. Har du lika tydliga mål i det civila? – Det är något jag såklart tänker på. Som damspelare är det svårare att kunna leva på fotbollen, så jag satsar på skolan. Däremot har jag inte hittat något specifikt yrke som jag verkligen vill jobba med än. Jag läser ekonomi nu, så det är väl ett aktuellt område. Att få jobba med och inom fotbollen hade också varit roligt.

Vad gör Zara Jönsson när hon inte spelar fotboll eller pluggar då? – Jag försöker umgås med kompisar så mycket jag kan. Sedan reser jag en del. Men fotboll och studier tar väldigt mycket tid. Men jag har den tiden jag behöver, även om det inte hade varit fel att ha mer tid över till annat. Men jag tycker ändå att det blir ganska lagom, säger Zara Jönsson

Relaterade artiklar