Laddar

Succén kommer tillbaka: ”Känns superbra”

Arrangemanget genererar över 100 sommarjobb – kan expandera än mer på sikt.

delningar

I sommar kommer Stadium Sports Camp Halmstad tillbaka för andra året i rad. 24Halmstad träffade Kim Karlsson, som är ansvarig för campen, på Halmstad Arena.

– Det var väl lite av en succé förra året, det ska jag inte sticka under stol med. Vi blev sammanlagt 1068 ungdomar förra året. Vilket känns superbra eftersom det var vårt mål från början. Så det är klart att vi är nöjda med fjolåret, säger Kim Karlsson.

Stadium Sport Camp startades i Norrköping 1995, och har alltså många års erfarenhet därifrån, men 2017 startade man även upp en camp i Halmstad. Detta då man ville locka fler personer som inte hade samma närhet till Norrköping. Dessutom började campen i Norrköping att bli full. Då föll valet på Halmstad, där kommunen direkt var intresserade att vara med.

Deltagarna är ungdomar mellan 11–15 år. Deltagarna har 12 olika sporter att välja mellan. Dessutom finns det ett alternativ som heter Multi, där deltagarna får testa många olika sporter. Man har också något som heter Day Camp, för de lite yngre deltagarna, som då får testa två olika sporter per dag.

I år pågår Stadium Sports Camp mellan 24 juni – 7 juli. Det är lokala föreningar som är med och arrangerar de olika sporterna och står för ledare under lägret.

– Tanken som var från början, och som fortfarande gäller är att det ska gynna de föreningar som är med och arrangerar lägret. Vi har ju ett vinstintresse, så är det ju. Men allt överskott ska gå till föreningarna. Den stora grejen är att vi använder pengarna till att göra lägret bättre eller så delar vi ut dem till föreningarna, säger Karlsson.

Förutom att man ger ungdomar möjligheten att träna på en idrott så genererar arrangemanget även över 100 sommarjobb.

– Förra året hade vi 108 personer som sommarjobbade, så det känns bra att kunna bidra till att folk får sommarjobb. De söker jobben via kommunen, och den 18 mars kallar vi ett antal till intervju, där vi sedan väljer ut ett antal till varje område som får sommarjobba. Till exempel kan man bland annat jobba i vår kiosk eller i vår informationsdesk, säger Kim Karlsson.

Vilken sport är populärast?

– Det är gymnastiken som är mest populär. Där har vi i princip redan fyllt den första veckan, och andra veckan går superbra. Day Camp är också väldigt populärt bland de yngre. Tittar vi på Norrköping så är det även där gymnastiken platserna tar slut först. Men samtidigt så är fotbollen störst där med nästan 500 deltagare per vecka.

I år hoppas man kunna slå fjolårets deltagarantal, som alltså var 1068.

– Jag skulle säga att vi räknar med en 1400–1500 deltagare i år. Med tanke på antalet som var med i fjol och den positiva feedback vi har fått så siktar vi på 1400–1500, Då fyller vi Furulundsskolan där vi sover. I dagsläget har vi ungefär 250 fler anmälningar än vad vi hade vid den här tidpunkten förra året.

På sikt har man dock ännu större mål.

– Det kvantitativa målet nu är som sagt 1400–1500 personer, och sedan får vi se hur mycket vi kan växa framöver. Det vi vill nå på sikt är att kunna öka från två veckor till fyra, och då ha ungefär 1000 deltagare per vecka, så alltså 4000 deltagare på sikt. Det är det stora målet. Men samtidigt är det farligt att bara prata om kvantitativa mål. Det handlar om att vi ska växa med sunt förnuft och inte tumma på kvalitén, säger Kim Karlsson.