Storstjärnan: ”En dröm kvar”

Så nära är han ny klubb:

delningar

Han har varit utlandsproffs i 15 år och firat stora triumfer som ligatitlar, Champions League seger, och blivit utsedd till mest värdefulle spelare i just Champions League vid två tillfällen. Men just nu är Marcus Nilsson hemma i Halmstad igen.

– Det känns bra. Jag njuter av att vara hemma och umgås med vänner och familj, säger Nilsson till 24Halmstad.

Egentligen skulle Marcus Nilsson ha varit i Ryssland och spelat för proffsklubben Zenit St Petersburg, men för lite drygt en månad sedan fick Nilsson sparken från klubben efter att klubben påstod att han var så allvarligt skadad att han inte skulle kunna spela på tre månader. Problemet var bara att Nilsson inte var skadad.

Vad hände egentligen i Ryssland? – Jag vet inte riktigt. De påstod att jag var skadad och inte kunde spela på tre månader och valde att bryta kontraktet.

Du hade ingen skada alls? – Jag hade en liten inflammation i en knäsena. Och den var borta efter två dagars vila, så det var verkligen inga tre månader. Jag fick ingen förklaring till varför de sparkade mig. Det var jättekonstigt då det var så tidigt in på säsongen också. Jag hade inte spelat dåligt i början heller utan hade blivit utsedd till bästa spelare under matcher på försäsongen. Så det var märkligt. Det ligger något icke sportsligt bakom tror jag.

Nu är han alltså tillbaka hemma i Halmstad och tränar med Hylte/Halmstad.

– Jag tränar med Hylte/Halmstad och så kör jag hårt på gymmet, så jag tränar nästan lika mycket som om jag vore utomlands och så hinner jag ändå med att träffa familj och vänner. Jag har ett permanent boende i Halmstad sedan i oktober, så det finns mycket att göra ändå.

Hur ser det ut med framtida spel, har du gjort klart med någon klubb? – Där är det fortfarande ingenting, och jag är inte superstressad över det. Min agent håller ögonen öppna så får vi se vad som händer. Jag har inte satt någon tidsgräns för när jag måste ha en klubb. Jag är nöjd med tillvaron. Det är första gången sedan 2001 som jag är hemma just på hösten.

Hylte/Halmstad då? – Just nu känner jag mig inte så sugen att till exempel åka till Tierp och spela en söndag, men det kanske kommer ett sug av att spela matcher också, men just nu trivs jag bra som det är.

Ska det bli spel utomlands så måste det komma något som verkligen intresserar.

– Utomlands är fortfarande målet ja. Men inte till vad som helst. Det måste vara attraktivt. Jag kunde redan haft ett lag om jag velat, men ska jag ut så ska det vara bra, säger Marcus Nilsson.

En svårighet för ett proffs som redan vunnit det mesta, är att hitta ett lag i en kvalitativ liga, men där även landet passar bra att bo i.

– Ja, precis. Det är ett dilemma. Av de länder jag varit proffs i så trivdes jag bäst i Grekland och kanske Frankrike utanför volleybollen, men ligan i Ryssland är en av de starkaste. Så det är svårt att hitta ett ställe där man får allt.

Ställer du högre krav på livet utanför nu när du är lite äldre? – Så är det nog. När jag var yngre så sket jag i var jag bodde. Då ville jag egentligen bo i en idrottshall och spela volleyboll 24 timmar om dygnet, så lite har det förändrats.

 

Foto: Robert Boman / Bildbyrån

Under sin långa karriär har Nilsson hunnit vara proffs i 7 olika länder. Italien, Grekland, Frankrike, Kuwait, Ryssland, Polen och Turkiet. Det råder dock ingen tvekan om vilken titel han är mest stolt över i karriären.

– Vinsten i Champions League 2013 smäller helt klart högst rent sportsligt. Det var en mäktig och svårslagen känsla, säger han.

Inte blev det sämre av att Marcus Nilsson dessutom (för andra gången) blev utsedd till den mest värdefulla spelaren i hela Champions League.

– Att vinna Champions League och dessutom bli MVP är det högsta som går att få till inom klubbvolleyboll.

Har du några drömmar kvar att uppnå? – Med klubblag känns det som om jag gjort allt, så det skulle vara ett slutspel med landslaget då. Det ser ganska ljust ut så till vida att man gjort om systemet för EM så att det är 24 lag med framöver istället för 16 som det var tidigare. Sverige är rankade 21:a i Europa, så rent statistiskt borde vi kunna ta oss dit.

Du fyllde nyligen 35 och EM går 2019, är du med då? – Ingen aning. Numera tar jag en dag i taget så får vi se vad som händer.

Men den paus du får nu kanske kan förlänga karriären lite? – Varför inte. Det är inte omöjligt, säger Marcus Nilsson.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar