Storsatsning inför påsk: "Köpt in Europas största äggtvätt"

Oscar Olsson är delägare och vd vid Västkustägg. - Foto: Wilhelm Nilsson

TV: Västkustägg ökar kapaciteten – kör 120 000 ägg i timmen.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Familjeföretaget Västkustägg i Eldsberga startades av Oscar Olssons farfar år 1964. Sedan dess har företaget utvecklats och expanderat - och nu körs äggen på högvarv inför påsk.

- I vanliga fall har vi alltid lite lager här och lite lager hos bonden. När det närmar sig påsk så är det första som händer att äggen tar slut här, och när det tar slut så får man hämta mer hos bonden. Då blir det snustorrt hela vägen, förklarar Oskar, vd för Västkustägg.

Västkustägg tar emot 2,5 miljoner ägg i veckan från olika leverantörer längs Västkusten. Äggen kommer från hönor i bland annat Falkenberg, Hylte, Varberg och Eldsberga. Företaget har totalt 15 anställda och 95 procent av företagets kunder finns just på Västkusten. Äggen värps här och käkas upp här, förklarar Oscar.

- Hur mycket ägg vi kommer ha denna påsken är spännande, för vi ökade väldigt mycket förra året. Vi tog över en kollegas företag i höstas, så det blev trettio procent volymökning för oss sedan den första oktober. Detta blir första påsken med den nya volymen och den nya maskinen vi köpt in, säger Oscar.

Sedan den nya maskinen startade igång har företaget gått från att kunna köra 60 000 ägg i maskinen i timmen, till det dubbla. Företaget har dessutom köpt Europas största äggtvätt som ska installeras i veckan.

- I USA tvättas alla äggen till 100 procent och i Europa är det förbjudet att tvätta äggen. Sverige har ett undantag sedan vi gick med i EU, så här får vi tvätta äggen. Många av våra konkurrenter tvättar äggen, så då tyckte vi att när vi ändå gjort den här jätteinvesteringen och satt in den nya maskinen, är det lika bra att sätta in en äggtvätt med så vi inte går miste om någon kund.

Varför vill man ha äggen tvättade?

- Som konsument blir det egentligen ingen större skillnad. När vi inte tvättade dem sorterades äggen bort som inte var rena. Vi har egentligen inte velat tvätta äggen för att det lite är onödigt, de är såpass rena som de är. Men vi vill vara med i matchen när det kan efterfrågas av kunderna, förklarar Oscar.

Hela processen som äggen går igenom när de paketeras, kan uppfattas som lite mer avancerat än vad man tror. Till exempel går äggen igenom knackningar från små metallkulor med mikrofon, som knackar 16 gånger på varje ägg. Processen genomgås för att lyssna av om det finns någon spricka i ägget.

- Är det en spricka går det till en speciell bana, som går till produktionsindustrin. Så då kläcker dem äggen där och tar vara på det till pannkakor, flytande äggulor och allt som är till för industrin.

Så det är inget som slängs?

- Nej ingenting, vi har noll transaktion. Vi får kassera ungefär en halv procent som är för dåliga att hantera. Men den halva procenten, den kör vi i en centrifug här så skalen går ut för sig och äggmassan för sig. Äggmassan kör vi till biogasanläggningen i Laholm och skalen går till Halmstad Energi och miljö till deras fjärrvärme. Så allt tas vara på, det är ändå ganska unikt.

Hur funkar det på företaget inför påsk, när ni har mer att göra?

- Det funkar precis som vanligt. Man kan säga att det som tar tid till påsk egentligen är omställningen i maskinen, om man till exempel har 15-pack på en bana och ska byta till 12. Vi legat på ungefär 70 000-90 000 ägg i timmen, men nu när det är högtid är det lätt att dra upp tempot till 120 000 så hinner vi med det vi ska. Det är en stor fördel med investeringen vi gjorde i höstas, att när vi behöver kan vi "speeda" upp.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar