Statistiken visar: Så mycket av Halland är bebyggt

Det här ockuperar de största ytorna i Halland.

delningar

En tydlig trend för hela Sverige visar att den mesta bebyggda marken ockuperas av bostäder och infrastruktur.

I Halland består 41 procent av den bebyggda marken av bostäder, 37 procent består av transportinfrastruktur och nio procent består av kategorin övrigt. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB), som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. I Halland bebyggs dessutom fem procent av tillverkningsindustri, fyra procent av offentlig förvaltning, två procent av handel och affärsverksamhet slutligen en procent tekniska anläggningar.

– Infrastruktur och bostäder är de två dominerande kategorierna om man tittar på all bebyggd mark som finns, och de dominerar även när det gäller tillskottet av ny bebyggd mark, säger Jerker Moström, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Bebyggd mark i Halland. Källa: CSB, sammanställd av Nyhetsbyrån Siren.

Det går även att jämföra Hallandsstatistiken med hela riket. Då visar statistiken att 43 procent består av transportinfrastruktur. Sett till hela riket består även 38 procent av bostäder, sex procent består av kategorin övrigt, fem procent av tillverklingsindustri, fyra procent av offentlig förvaltning, två procent av handel och affärsverksamhet och en procent av tekniska anläggningar.

Bebyggd mark i Halland. Källa: CSB, sammanställd av Nyhetsbyrån Siren.

Hallandsstatistiken kan även jämföras med både mer och mindre bebyggda delar av landet. I Stockholms län utgör bostäder 60 procent av den bebyggda marken. I Norrbotten är motsvarande siffra 25 procent. Mellan 2010 och 2015 ökade den bebyggda marken i landet med drygt 31.000 hektar.

– Det är en väldigt liten förändring sedan 2010 och rubbar inte den översiktliga bilden. Skogsmarksarealen är ungefär lika stor över tid, säger Jerker Moström.

Totalt finns det cirka 1,2 miljoner hektar bebyggd mark, vilket motsvarar knappt tre procent av Sveriges totala yta. Nästan 70 procent av Sverige täcks av skogsmark.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar