Sofia Lundberg förtjusas i Halmstad – nu skriver hon en tredje roman

Sex yrken på 44 år. Nu går Sofia Lundberg mot ytterligare en gripande roman.

delningar

Fotomodell, pedagog, lärare, journalist, redaktör och författare. Sofia Lundberg, 44, har hunnit med att avverka många olika yrken i sitt ännu unga liv. Numera är hon författare på heltid och gör ibland även inhopp som lärare på Berghs i Stockholm, där hon utbildar eleverna i kreativt skrivande.

– Att få se människor växa är fantastiskt, säger Sofia om sitt läraryrke på Berghs.

Just människor fascinerar författarinnan. Därför är det inget ovanligt förekommande att hon åker land och rike runt för att möta sina läsare. Senast i ledet var ett besök i Halmstad. Det skedde så sent som i onsdags då Sofia gästade Akademibokhandeln tillsammans med författarkollegan Anders de la Motte. Och givetvis njöt Sofia av att vara på den halländska kusten.

– Jag gillar Halmstad, och havet är jag väldigt förtjust i. Staden påminner mig om Västerås (Sofias hemort). Det är en stor stad men ändå den här småstadskänslan. Det är så mysigt här, berättar hon.

Kanske hämtar Sofia Lundberg inspiration till sina böcker även i Halmstad?

Under sitt Halmstadsbesök stod framförallt hennes senaste verk i fokus, "Ett frågetecken är ett halvt hjärta". Boken speglar karaktären Elin Boals liv i New York som proffsfotograf. En gripande roman som speglar vissa delar ur Sofias eget liv.

– Det händer att jag hämtar mycket inspiration ur mitt eget liv, som jag sedan gör om lite grann i berättelserna. Men jag kommer aldrig avslöja vad som är baserat på mitt egna liv, säger författarinnan.

Det hon dock tidigare har avslöjat är att hennes första roman "Den röda adressboken", baseras på hennes mormors liv. När mormodern gick bort, rensades bostaden ut. Då fann Sofia en röd adressbok ifylld med vänner och bekanta till sin mormor. I de flesta fall var samtliga namn överstrukna med en intilliggande text, "död". Romanen skildrar precis som "Ett frågetecken är ett halvt hjärta", närheten mellan sorg och lycka. Samtidigt fångas läsaren in i miljöer som återfinns i Stockholm, New York och Paris.

– Läsande människor är så fina. De behöver inte lämna soffan för att lära känna nya människor och platser. I böckerna får de alla intrycken direkt, förklarar 44-åringen.

Vilka platser och människor som läsarna får möta i Sofias tredje bok låter vi vara osagt. Författarinnan låter ingenting avslöjas, utan läsarna får själva se vad som väntar när romanen ges ut under 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar