Slaktstopp på Mostorps gård: "Får stå till svars för det här"

Länsstyrelsen stoppar slakten på gården. Detta efter brister i rutinerna.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Slaktstopp för grisar, så lyder Länsstyrelsen krav efter en inspektion på Mostorps gård i november. Detta efter att brister upptäcktes vid en rutinkontroll under en grisslakt på gården.

– Enligt instruktionsboken ska man anmoda bultpistol ifall elbedövning inte fungerar. Så har vi alltid gjort eftersom vi rättat oss efter instruktionsboken. Vid det här tillfället tog det ett par minuter innan djuret avled, vilket anses som ett lidande för djuret, säger Peter von Braun, ägare av Mostorps gård.

Uppenbarligen är de instruktioner som Mostorps gård följt – fel. Men varför ingen kontrollant reagerat över tillvägagångssättet tidigare, förbryllar Peter von Braun.

Nu kan det dröja flera månader innan grisslakten kan påbörjas på Mostorps gård igen. Det har nu gått en månad sedan den avbröts, då kompetensbevisen drogs in. Nu har slaktarna fått sätta sig ned med studieböckerna, för att kunna få bevisen prövade på nytt.

Hur ekonomiskt lidande blir ni av en sådan här smäll?

– Det vet vi inte än. Men klart att vi är väldigt beroende av vår grisslakt. Sedan har vi ett ansikte utåt att ta ansvar för. Vi får helt enkelt stå för svars för det här och rätta oss efter det, berättar Peter von Braun.

Nöt- och fårslakten på gården berörs inte av Länsstyrelsens krav.

Peter von Braun, ägare av Mostorps gård. Foto: Privat

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar