Laddar

Skolan hotades – föräldrarna fick inget veta

Östergårdsskolan fick motta ett hotfullt brev. Nu berättar rektorn om varför föräldrarna inte informerades.

delningar

I mars utsattes Östergårdsskolan för ett hotbrev från en privatperson. Brevet var skrivet av en man som klagade på ljudnivån från eleverna, och drog sedan paralleller till Dunblanemassakern där en psykiskt sjuk man sköt ihjäl 16 barn och en lärare. Mannen är nu åtalad för olaga hot.

När information om hotet nådde föräldrarna var det inte via rektorn eller skolpersonal. Istället var det media som stod för upplysningen, något som flera har utryckt kritik mot. ”Det är fruktansvärt att vi föräldrar inte fick veta något,” skriver en person på 24Halmstads Facebooksida.

Chatarina Mardell är rektor på Östergårdsskolan. Hon förstår föräldrarnas kritik, men påpekar att de har använt experthjälp för att hantera hotet.

– Vi rådfrågar alltid arbetsmiljökonsulten och även polisen först om något händer. De gör en riskbedömning. Vi är inte experter i detta, och det är inte föräldrarna heller, säger hon.

Fokus liger på att ungdomarna ska vara säkra, och enligt Chatarina Mardell hade skolan ständig kontakt med polisen. De diskuterade bland annat om föräldrarna skulle informeras.

– De gav oss råd att sitta lugnt i båten. När allt var färdigt informerade vi samtliga målsmän om att det är av högsta vikt att eleverna befinner sig inom skolans område för att vi ska kunna säkra elevernas trygghet.