Skolan blir allt sämre i Halmstad

Genrebild. - Foto: Wilhelm Nilsson

Halmstads kommun halkar ned på rikslistan.

delningar

Det är Lärarförbundet som nu presenterat sin årliga sammanställning av landets skolkommuner. På listan har fem halländska kommuner hamnat på en sämre placering jämfört med 2017. Halmstads kommun är en av dem som nu halkat ned ett snäpp, från plats 38 till 39.

När listan presenterades under förra året, var Lärarförbundets ordförande i Halmstad Bernt Olof Bengtsson, orolig över skolutvecklingen i kommunen. Han pekade framförallt på de bristande lärararlönerna som gjort att peaken pekat nedåt för Halmstads kommun de senaste åren.

– Det är skamligt! Halmstad har en erkänt god ekonomi, men ändå kan vi inte matcha många andra skolkommuners löner, sa Bernt Olof Bengtsson till Hallandsposten då.

På riksnivå har man nu börjat oroa sig för den utveckling som den svenska skolan går igenom. Därför uppmanar nu Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, landets kommuner till att säkra lärarnas framtid.

– Det finns inga genvägar till bra skolresultat. Att försäkra sig om att lärare har rätt förutsättningar i mötet med varje barn och elev måste vara högsta prioritet för alla kommuner. Lyssna och lita på att lärarna tar sitt yrkesansvar bara de får använda sin tid och kompetens till det som spelar roll för eleverna. Allt börjar med bra lärare – tillsammans, säger ordförande i ett pressmeddelande.

De övriga kommunerna som tappar på listan är Varberg, från plats 9–15, Falkenberg 39–48, Kungsbacka 20–60 och Laholm 128–170.

Hylte är den enda halländska kommun som går emot trenden. Trots att kommunen ligger kvar i bottenträsket har den nu klättrat två placeringar, från plats 269–267.

Fotnot: Lärarförbundet bedömer skolkommunerna utifrån 13 olika kriterier. Däribland granskas resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärarlöner samt betygsresultat.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar