SBAB: Kvinnor har inte råd att separera

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, Foto: Matilda Larsson, SBAB.

"Väldigt nedslående", anser boendeekonom Claudia Wörmann.

delningar

Omkring 30 000 skilsmässoansökningar kommer årligen in till Domstolsverket.

Att flytta isär är inte bara känslomässigt utan även ekonomiskt jobbigt för många.

SBAB har kartlagt hur möjligheterna att få lån ser ut för den som separerar i Sveriges största kommuner och som vill köpa en trea.

Undersökningen konstaterar att kvinnan som efter en separation vill köpa en trea, inte har samma möjlighet som en man i samma situation.

Antagandet är att separationen sker i åldern 40–44 år och att det i hushållet finns två barn på fem och sju år som vårdnadshavarna har delad vårdnad om.

Kvinnor med medianinkomst kan inte köpa en trea i någon av de 19 kartlagda kommunerna.

För en man med medianinkomst som efter separationen vill köpa en bostad till sig och sina barn är det möjligt i nio av kommunerna.

- Den som separerar får hjulen att snurra på bostadsmarknaden i Sverige, för när andra kan vänta på rätt tillfälle så agerar den här gruppen. Man tajmar inte precis en separation efter bästa köp- och säljläge på bostadsmarknaden. Att separera är för de allra flesta en svår känslomässig situation och vår kartläggning visar att det inte precis är en dans på rosor att ta sig vidare på bostadsmarknaden heller, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Att SBAB gjort beräkningarna för Sveriges största kommuner beror på att på dessa marknader är det svårt att få ett förstahandskontrakt och många är hänvisade till att köpa sin bostad.

- Det här är väldigt nedslående. Kvinnorna drar återigen det kortaste strået och man kan undra hur långt vi kommit egentligen, jag menar det är ju 2018 och inte 1918, säger Claudia Wörmann.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar