Laddar

Samverkan ska stoppa erosion och översvämning

Foto: Christian Örnberg / BILDBYRN

delningar

Nytt samarbete inlett.

Det är Länsstyrelserna i Skåne och Halland som tillsammans med SGU och Statens geotekniska Institut (SGI) som tagit initiativ till en regional kustsamverkan för att motverka både stigande havsnivåer och stranderosion.

- Det är ett väldigt bra initiativ och en god möjlighet för oss att sitta ned tillsammans och diskutera frågorna i hela sin bredd. För såväl kommuner, expertmyndigheter som länsstyrelser är det otroligt värdefullt att kunna föra samtal med flera parter samtidigt i en så pass komplex och viktig fråga, säger Lena Söderberg, generaldirektör på SGU i ett pressmeddelande.

Regional kustsamverkan i Skåne och Halland bildades vid ett möte i Malmö tidigare i veckan och det övergripande målet är att hitta långsiktigt hållbara lösningar för att hantera de utmaningar som följer med stigande havsnivå, ökad erosion och översvämning i de båda länens kustområden.

- Vi skulle vilja peka ut delar av kusten i Skåne och Halland som ett riskområde för stranderosion och översvämning, det skulle kunna ge förutsättningar att få ekonomiskt stöd för nödvändiga åtgärder, säger Lena Sommestad, landshövding i Hallands län.

Relaterade artiklar