Laddar

Så vet du om du har hemska sjukdomen

Så många kan ha sjukdomen utan att veta om det:

delningar

Under tisdagen är det Världsdiabetesdagen. Över en halv miljon personer i Sverige har diabetes vilket gör det till en stor folkhälsoutmaning. Enligt siffror som Diabetes förbundet tagit fram kan så många som 150 000 personer vara drabbade utan att veta om att det är diabetes de har. Personer som inte vet om att de är sjuka riskerar både lägre livskvalitet, följdsjukdomar och en för tidig död.

Siffrorna visar att det skulle vara 4805 personer i Halland som har diabetes typ 2 utan att veta om det. Diabetes typ 2 är en allvarlig sjukdom som delvis är en ärftlig sjukdom men den påverkas även av vår livsstil.

Riskfaktorerna för att få sjukdomen är: Övervikt, bukfetma, fysisk inaktivitet, rökning, stress, alkohol och dåliga matvanor.

Hur vet man då ifall man har diabets typ 2? Här är de vanligaste symptomen:

Trötthet

Stora urinmängder

Törst

Du kan få dimsyn

Du kan få klåda i underlivet

Symtomen kommer långsamt och blodsockret kan öka under flera år innan det upptäcks.

Om man misstänker att man är drabbad kontaktar man sin vårdcentral och kontrollerar sitt blodsocker.

Ligger man i riskzonen att drabbas finns det flera ganska enkla sätt att minska sina risker att drabbas. Mer grönsaker och fullkorn i maten är bra, liksom ökad fysiks aktivitet. Där kan så lite som 30 minuter promenerande under dagen, göra stor nytta.

Det finns i dag inget botemedel mot diabetes, men vid typ 2-diabetes kan blodsockernivån med hjälp av goda kostvanor och motion i många fall hållas på normala nivåer. Varje dag dör fem personer i Sverige till följd av diabetes.

Relaterade artiklar