Så vanligt är viktproblem bland husdjuren i Halland

Vanligaste problemet bland hundar och katter i Sverige.

delningar

Vikten är det vanligaste problemet bland katter och hundar i Sverige. Bland hundägare i landet uppger 23 procent att deras hund haft problem med vikt och mat, och 14 procent uppger att deras vovve har en stor midja. Bland kattägarna uppgav 28 procent att katterna haft problem med mat och vikt, och 27 procent uppger att deras katt har en stor midja. Det visar en undersökning från Arken Zoo, där 1537 djurägare runt om i landet medverkat.

– Övervikt kan leda till hälsoproblem som ledproblem, diabetes och i slutändan ett kortare liv, och undervikt är som alla vet inte heller hälsosamt för våra fyrbenta vänner. Eftersom de själva inte alltid är så bra på att hålla vikten måste vi hjälpa dem att äta rätt mängd och framför allt rätt foder, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

I Värmland finns flest husdjur med viktproblem, enligt undersökningen. Där uppgav 35 procent av djurägarna att deras djur har problem med vikt och mat. Minst viktproblem bland husdjuren var det i Kronoberg, där 10 procent av djurägarna uppgav att djuren hade problem med vikt och mat.

I Hallands län medverkade 79 djurägare i undersökningen. Av de halländska deltagarna uppgav närmare 19 procent att husdjur har problem med vikt och mat och drygt 20 procent uppgav att deras djur hade en större midja. Vidare svarade över 25 procent att det var svårt för deras husdjur att hålla vikten.

FAKTA

Arken Zoo tipsar - så hjälper du husdjuret hålla formen:

1. Fyll matskålen med kvalitetsfoder. Läs noga vad fodret innehåller, det är skillnad på foder och foder.

2. Skapa rutiner. Som djurägare är det viktigt med rutiner för mat och motion, då då djuren inte förstår ditt egna bästa.

3. Ha koll på mängden mat. Det är viktigt att inte överskrida rekommenderad mängd per dag förhållande husdjurets storlek, oavsett vilken diet man följer eller vilket foder man använder.

4. Undvik att ge ditt djur människomat. Maten innehåller oftast för mycket kalorier för husdjuret.

5. Ge belöningsgodis med måtta. Det behöver inte vara flera stycken samtidigt, välj dina tillfällen med omsorg.

6. Väg ditt husdjur med jämna mellanrum för att hålla koll.

7. Låt husdjuret äta långsamt. Maten kan serveras i aktiveringsleksaker eller en slow feed-matskål för att stimulera måltiden och göra den längre och roligare.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.