Laddar

Så stor är risken för att råka ut för viltolyckor i Halmstad

Viltolyckor är ett återkommande tema i trafiken, så kan du minimerar risken att råka ut för en.

delningar

När du är ute och kör med din bil kan det inträffa på en sekund, ett rådjur hoppar ut i vägen. Du hinner knappt reagera innan smällen är ett faktum. Du klarar dig utan skador men rådjuret hade inte samma tur.

Enligt det Nationella Viltolycksrådet har det hittills i år inträffat 33 408 viltolyckor i Sverige, den absoluta majoriteten involverar rådjur. Olyckor med dem är tio gånger vanligare än med älg eller vildsvin. Rådjur är det vanligaste djuret man kan krocka oavsett årstid, även om de har en ökande trend under sensommar och höst.

– Rådjurs olyckorna ökar slutet av juli början av augusti, då rådjuren brunstar och jagar varandra, även på dagarna. Under hösten kommer de även fram eftersom att det är mer rörelse i skogen (bland annat på grund av älgjakt och svampplockning reds anm.). Det inträffar även många olyckor när vi går över från sommartid till vintertid, då händer det mycket under några dagar. Rådjuren är inte vana att trafiken kommer en timme senare än vanligt, säger Niklas Ljungberg, Nationella Viltolycksrådet, länsansvarig eftersökningsjägare i Hallands län.

68 procent av alla viltolyckor i Halmstad kommun i år har involverat ett rådjur. Även om det inträffar många viltolyckor finns det sätt att minimera risken att addera ytterligare en till de 311 olyckor som inträffat i kommunen 2017.

– Är det en vägsträcka som du ofta åker så lär du dig ganska snabbt de farliga platserna. Ha koll på vägkanterna, du kan se glimmande ögon. Det finns även hjälpmedel i form av hemsidan viltolycka.se, där kan du kolla var olyckorna inträffar, säger Niklas Ljungberg.

Sedan 2010 är det anmälningsplikt när det Inträffar en viltolycka, det är viktigt att ringa 112 till polisen och anmäla olyckan. Om du inte anmäler olyckan eller struntar i att märka ut platsen kan du bli åtalad för smitning från olycka.

– Kör man på ett vilt är det lag på att man ska märka ut platsen. Det bästa tipset vi kan ge är att man nollställer trippmätaren. Har man svårt att märkta ut platsen eller inte vågar gå ut ur bilen, så kör man till närmaste lämpligt vägskäl eller annan plats och så informerar man var olyckan inträffat. Då mäter vi exempelvis upp 300–400 meter på vår GPS utifrån vägskälet och så hittar vi platsen direkt, säger Niklas Ljungberg.

Är du ute i trafiken och ser att en viltolycka har inträffat, är det lämpligt att sakta ned hastigheten, annars kan en överraskning komma ut på vägen.

– När en viltolycka inträffar har vi våra provisoriska varningsskyltar uppe, ”viltolycka”. Vi vill att trafikanterna ska ta det försiktigt, det kan hända att vilt, hundar eller människor kommer ut på vägen igen, vi sätter inte upp skyltarna för skojs skull, avslutar Niklas Ljungberg.

 

Anmälningsplikt vid viltolycka

Du har skyldighet att ringa 112 till polisen och anmäla en viltolycka samt märka upp platsen när det gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter. Anmälan måste även göras om djuret inte har synliga skador.

Källa: Polisen.