Så skyddar du dig mot höstens skadedjur

Sommaren är över men det betyder inte att skadedjuren försvinner.

delningar

Året runt finns det problem med säsongsbetonade skadedjur som drabbar människans vardag. Efter en sommar med få geting-relaterade problem nalkas en höst med andra skadedjur som stör i Sverige, Halmstad är inget undantag.

– Man kan säga problemen med råttor året runt, mössen har en kraftig ökning under hösten, de söker sig in i byggnader. Vi har sett en generell ökning år för år när det gäller råttor. Gnagarna söker in i hus i uppvärmda lokaler. Råttorna har till exempel mat, vatten och skydd i kloaksystemen, säger Niklas Holmberg, gruppchef för Anticimex i Halmstad.

Råttor är inte lätta att bli av med när de väl har etablerat sig men det finns ett par tips att använda innan gnagarna invaderar fastigheten eller villan. Ta bort alla möjligheter för gnagarna att få matvatten, och skydd.

– Se till att det är tätt i fasaden, de rör sig genom sig öppningar, de kan ta sig in via glipor i kabelgenomföringar som går in i fastigheter. Det finns speciella säkringar att montera vid nederkanten på fastighetsfasader så att de inte kan kliva in. I Takfotventilationen ska det finnas ett nät i metall som håller insekter, fåglar och möss borta. Även större växlighet intill fasaden bör undvikas, säger Niklas Holmberg.

Med andra ord gäller det att hålla ordning och reda vid sin villa eller den fastighet som hanteras, annars finns det risk för ovälkomna gäster. Inför den annalkande vintern är det även viktigt att tänka på riskerna med fågelmatning, även om det är för ett gott ändamål. Fåglarna får mat men också gnagarna.

– Matar man fåglar kan dra till sig råttor till uteplatser. Undvik att fallfrukt ligger kvar i gräsmattan. Har man öppna komposter där man slänger trädgårdsavfall, bör man tänka på att det blir mat för råttor och möss. Har man en öppen kompost kan man ha gräs, men ingen fallfrukt. Använd alltid en gnagarsäkrad varmkompost om du vill kompostera annat än grenar, gräsklipp och löv, avslutar Niklas Holmberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar