Laddar

Så skiljer du vårförkylningen från pollenallergi

Med temperaturhöjningarna följer början på pollensäsongen.

delningar

Rinnande näsa, hosta och kliande ögon är symptom som kan kopplas till både förkylning och allergier och nu när våren kommer kan flera känna av dem. Hur vet man då att det är pollenallergi och inte bara en vanlig vårförkylning?

Ynette Gustavsson som är farmaceut på Kronans Apotek förklarar för www.mabra.com att skillnaden mellan de båda är att en förkylning oftast inte varar längre än 1-2 veckor, medan en allergi sitter i betydligt längre. Feber är ett annat tecken på att det är en förkylning.

– ”Symptomen för förkylning och allergi kan te sig mycket lika. En förkylning kan uppkomma genom att vi blivit infekterade med ett virus,” berättar Yvette Gustavsson för MåBra.

Om man misstänker att man har en allergi är det bra att uppsöka läkare för att kunna få det utrett vad man eventuellt reagerar på för att därefter kunna mildra symptomen med medicin. Dessutom är det bra att försöka undvika det man inte tål. Risken att drabbas av allergi finns med en hela livet.

– ”Det är vanligast att besvären dyker upp i tonåren, sen händer det rätt ofta att man blir bättre för att sedan få tillbaka besvären som vuxen,” säger Yvette Gustavsson.