Laddar

Så ska Hylte/Halmstad ta hem SM–guldet: ”Går in som underdogs”

24Halmstad träffade tränaren Per-Erik Dalqvist inför finalerna.

delningar

Under söndagen spelas den första finalen i herrarnas SM–slutspel i volleyboll, där Hylte/Halmstad ställs mot favoriterna Linköping i en serie som avgörs i bäst av fem matcher. 24Halmstad träffade Hylte/Halmstads tränare Per-Erik Dalqvist, för att kolla läget inför den första finalen.

Hur känns det att vara klar för final, om vi börjar där? – Under söndagen och måndagen hann man njuta av det. Någon gång på måndag eftermiddag började jag kolla fram mot finalen. Det går så snabbt och är såpass tätt inpå, så den riktigt bra känslan, den kanske kommer efter säsongen. Nu är fullt fokus på första finalmatchen.

Nä, det går ju inte att vara för nöjd när finalen återstår? – Nej, samtidigt är det väldigt viktigt för klubben att gå till final, och ännu viktigare att lyckas slå Falkenberg som är en ärkerival, och som spelat final de senaste tolv åren. Så från vår sida kan vi se att det är ett tronskifte i halländsk volleyboll på gång här nu.

Innan semifinalserien mot Falkenberg trodde de flesta bedömare att det skulle bli en jämn och hård serie. Men Hylte/Halmstad tog hem det i tre raka matcher.

– Vi har spelat bra de senaste fem, sex veckorna, och vi har lyckats toppa formen riktigt bra till slutspelet, samtidigt så peakade Falkenberg i början på säsongen, och har gått ner i form på slutet, och då kan det bli så stora siffror, som det blev. Hemma hade jag räknat med att vi skulle vinna alla matcher eftersom vi har sett himla starka ut på hemmaplan, säger Per-Erik Dalqvist.

Ingen risk att ni är nöjda nu då? – Nej, det kan vi vara efter säsongen.

Ni möter Linköping i finalen. Vad kan ni vänta er där? – Linköping är storfavoriter, och tittar man på säsongen som varit så borde de vara det. De har förlorat en match och har vunnit 30 matcher på raken. Vi kan gå in som underdogs och försöka sno titeln från dem, och det är vi hungriga på att göra.

I GP finalen tidigare i år möttes lagen, och då vann Linköping med 3–1 i set, så det blir en tuff nöt att knäcka för H/H.

Hur ska Hylte/Halmstad då gå tillväga för att slå favoriten.

– När vi mötte dem i GP finalen var inte Nicholas Goodell i samma form som nu, då var han just tillbaka efter ett uppehåll på 13 månader, och Viktor Lindberg hade lite skadeproblem, så vi är i bättre fysisk form och vi är bättre mentalt, har bättre självförtroende, så jag hoppas att vi kan göra ett bättre jobb mot dem den här gången. Sedan är jag dålig på att tippa, men Linköping är lite favoriter, men med tanke på våran växande slutspelsform så skulle jag säga att vi är nära, säger Per-Erik Dalqvist.

Vad kommer att krävas för att inte bara vara nära utan att faktiskt slå dem? – De är större och starkare fysiskt sett, de har ett mycket längre lag än vad vi har, så vi måste serva bra, och få deras servemottagning ut från nät. Sedan gäller det att vi kan vara disciplinerade och kan följa taktiken i block och försvar. När vi sedan anfaller så kommer vi anfalla mot ett väldigt stort block, så vi kommer behöva slå block ut mycket mera än vi är vana att göra.

Damerna har ju också nått final. Är det viktigt för volleybollen i Halmstad att båda lyckas? – Absolut. Ekonomiskt så har det varit ett tufft år för klubben. Organisatoriskt också ett jobbigt år, där få personer ska göra väldigt mycket. Så att vi lyckas både på herr och damsidan och får positiv uppmärksamhet, det är viktigt. Förhoppningsvis kan vi få en skjuts av de här finalplatserna fram till nästa säsong.