Laddar

Så ska Halland bli en tryggare plats

Var fjärde hallänning känner sig otrygg – nu har partiet en strategi för ett tryggare Halland.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Efter anlagda bränder, skadegörelse och ett stort omlopp av narkotika, träffades Moderaterna på onsdagseftermiddagen. I Rådhusets innandömen i Halmstad, diskuterade bland andra Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande, och Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, frågan kring tryggheten i Halland.

I en nationell trygghetsundersökning utförd av Brottsförebyggande Rådet 2017, uppger var fjärde hallänning att de känner sig mycket, eller ganska otrygg, i sitt eget bostadsområde – sent på kvällen. Det är siffror som nu Moderaterna tar på största allvar.

– Det gör mig främst orolig, men också förbannad att det finns människor som sätter andra människors trygghet på spel. Det är ett problem som finns utbrett över hela landet – vilket vi nu måste få bukt med, säger Gunnar Strömmer.

Moderaterna menar nu att fler poliser måste anställas i länet, även om Halland just nu har flest poliser i Sverige, vilket 24Halmstad tidigare skrivit om. Samtidigt väljer allt fler att lämna polisyrket, och redan under januari till mars i år, valde 29 anställda i region Väst att lämna yrket, av annat skäl än pensionering. Anledningen? Lönen, menar Moderaterna.

Nu vill partiet stärka Polismyndigheten med 10 000 fler polisanställda till 2024. Av dessa skulle 260 anställas i Halland, varav 180 skulle vara poliser. För att kunna anställa fler, behöver folk lockas till yrket. Moderaterna har sina plan klar: lönen ska höjas med ett snitt på 3000 kronor mer i månaden. Utöver detta ska studielånen strykas, efter fem år i tjänsten. Detta för att få fler kvalificerade ansökningar till polisutbildningen. Utbildningen, som nu Moderaterna vill se i fler delar av landet.

Jonas Bergman och Gunnar Strömmer (båda M). Foto: Wilhelm Nilsson

Nyligen gick Halmstad bet på en polisutbildning. En naturlig väg hade därför varit att utbilda poliserna i Halmstad, för att sedan sätta de i arbete i Halland. Jonas Bergman ser dock inte något problem med en utebliven utbildning i Halmstad, för satsningen i Halland.

– Givetvis hade det varit bra för Halland, om vi kunde utbilda poliserna i Halmstad, för att sedan sätta de i arbete i länet. Men i det stora hela tror jag inte det påverkar vår polissatsning för Halland, utan vi får ta hit poliser från andra delar av landet, berättar Jonas Bergman.

Till sist vill partiet också se en ändrad lagstiftning. Ett förslag är att ge ordningsvakter ett generellt förordnande, att medverka till att upprätthålla allmän ordning på offentliga platser, så som inom en hel kommuns geografiska område.

Relaterade artiklar