Laddar

Så ser bostadsmarknaden ut nästa år: ”Intressant att se”

Mäklaren om året som gått - och tankarna inför 2018:

delningar

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit med -3 procent och villapriserna med -1 procent, det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Trenden i Halmstad har varit snarlik, något Pugh Rengensjö, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad, menar är helt naturligt.

 

– Jag tror att det är en ganska naturlig reaktion på att det stigit så länge. nästan tre års tid. Det är inte så att vi känner av en nedgång men absolut en stabilisering och att marknaden vant sig.

Rengensjö menar dock att man inte ska dra på allt för stora växlar om att bostadsmarknaden är på väg neråt riktigt ännu.

– Det är en lugnare period med mindre utbud, nu under senhöst och vinter. Så det är svårt att dra några jättestora slutsatser tills efter årsskiftet skulle jag säga. Jag är inte så orolig för priserna utan det blir snarare mer intressant att se till hur omsättningen blir.

– Sen är det ju också så vad gäller priser och så vidare att storstadsmarknaden kan ha en viss psykologisk effekt. Det råder ju ändå alltjämt stor bostadsbrist och folk måste ha någonstans att bo.

Hur har 2017 varit för er? – Hela året har varit en het marknad för oss, men främst under sommar och tidig höst. Det har varit en snabb marknad med korta försäljningstider. Eftersom det omsätts rätt snabbt så har det blivit ett relativt litet utbud. Sen har vi som sagt märkt av en avmattning nu framåt slutet på året.

Om du ska våga dig på en gissning, hur blir 2018? – Jag tror på en mer normal marknad, där det kan inte inte riktigt blir så hett som det var det här året. Ett mer normalt utbud och lite längre försäljningstider, men ungefär samma omsättning. Sen även då att det blir lite stabilare priser.

Relaterade artiklar