Så mycket har villapriserna ökat i Halmstad

Markant ökning på huspriserna i Halmstad de senaste fem åren.

delningar

De senaste åren har huspriserna ökat markant runt om i Sverige. Det kan bland annat bero på låga räntor och en generell bostadsbrist. I Grästorp har villapriserna stigit mest - med 74 procent de senaste fem åren, enligt Svensk Fastighetsförmedling som analyserat statistik från Svensk Mäklarstatistik.

I Halmstad har villapriserna ökat med 37 procent de senaste fem åren. Medelpriset för en villa år 2018/2019 ligger på 3 334 735 kronor. Den lägsta ökningen på villapriserna har varit i Bengtsfors och Haparanda. Där har villapriserna ökat med sex procent i respektive kommun de senaste fem åren.

– Trots att de senaste åren har präglats av en aningen ostabil bostadsmarknad har priserna på villor fortsatt öka i stadig takt. Det beror till stor del på att utbudet i många delar av landet inte möter efterfrågan och en av de främsta orsakerna till det är inlåsningseffekter. Många äldre bor kvar i sina villor på grund av det höga skattetrycket och det minskar i sin tur rörligheten på marknaden. För att främja en sund bostadsmarknad med högre rörlighet behöver det byggas fler bostäder där människor vill bo och man måste även se över de regler som försvårar bostadsbyten, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.