Så mycket har bostadspriserna ökat

Ingen prisökning i i Sverige år 2018 - Halmstad följer inte trenden.

delningar

Priserna på bostadsrätter och villor har ökat i flera av de halländska kommunerna under år 2018, trots en avvaktande bostadsmarknad, amorteringskrav och kreditåtstramningar.

Under året hade Halmstad den högsta prisökningen på bostadsrätter i länet, med + sju procent. Det kan jämföras med statistiken för hela Sverige, där ingen prisökning alls skett under året, visar en analys som Svensk Fastighetsförmedling genomfört med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik.

– I Halmstad men även i Halland i stort har vi haft en stabil utveckling på bostadsmarknaden det senaste året. Samtliga kommuner har en stadig inflyttning och bara till Halmstad flyttar det cirka 1 000 personer varje år. I norra Halland, som Varberg och Kungsbacka, är pendelavståndet till Göteborg en avgörande faktor. I Halmstad lockar högskolan och det faktum att kommunen satsar på möjligheten att etablera företag i regionen. Det bidrar till den starka inflyttningen, säger Mikael Niwenros, Fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad i ett pressmeddelande.

Bland villor stod Falkenberg för den största prisökningen i länet under året. Totalt ökade priserna på villor i staden med fem procent år 2018. I nuläget ligger medelpriset på en villa i kommunen på 2 179 000 kronor.

– Just nu råder det en positiv framtidstro i Halmstad och många nyproduktionsprojekt är i gång i kommunen. Flera av dem kommer att vara klara redan i år och nästa år. Bland annat pågår bygget av den nya stadsdelen Västra förstaden där det byggs cirka 250 nya lägenheter. Prisutvecklingen och nyproduktionen går hand i hand eftersom även äldre bostäder i områden där det byggs nytt ofta stiger i pris. Tack vare att det satsas stort på nya bostäder tror jag att vi kommer att se en stabil prisutveckling även i år, säger Mikael Niwenros.

Se hela listan för prisutvecklingen i Halland nedan:

FAKTA

Här steg priserna mest på bostadsrätter i Halland år 2018:

1. Halmstads kommun + 7 procent. Kvadratmeterpris: 27 409 kronor

2. Falkenbergs kommun + 6 procent. Kvadratmeterpris: 19 321 kronor

3. Kungsbacka kommun +4 procent. Kvadratmeterpris: 38 483 kronor

4. Varberg + 3 procent. Kvadratmeterpris: 34 381 kronor

Total prisökning på bostadsrätter i Halland: + 4 procent. Kvadratmeterpriset i länet under året blev 29 825 kronor i snitt. Det kan jämföras med statistiken för hela Sverige, där ingen prisökning alls skett under året. Kvadratmeterpriset på bostadsrätter i landet ligger på 38 058 kronor i snitt.

Här steg priserna mest på villor i Halland år 2018:

1. Falkenbergs kommun + 5 procent. Medelpris: 2 179 000 kronor

2. Laholms kommun + 3 procent. Medelpris: 1 867 000 kronor

3. Varbergs kommun + 3 procent. Medelpris: 3 591 000 kronor

4.. Kungsbacka + 1 procent. Medelpris: 4 709 000 kr

5.. Halmstad + 1 procent. Medelpris: 3 299 000 kronor

Total prisökning på villor i Halland under 2018: + 1 procent. Medelpriset för en villa i länet blev 3 381 000 kronor under året. Det kan jämföras med statistiken för hela Sverige, där det inte skedde någon prisökning alls för villor under året. Medelpriset för en villa i landet kostade 3 083 000 kronor.

Statistiken utgår från överlåtelser av bostadsrätter och villor mellan januari-december år 2018. Endast städer med mer än femtio försäljningar ingår i analysen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar