Laddar

Så lite bostad får du för årslönen i Halmstad

Skillnaderna i landet är enorma gällande bostadspriset per kvadratmeter i relation till årslönen.

delningar

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från SCB och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till den genomsnittliga bruttoårslönen.

Resultatet visar att bostadsköparna får flest antal kvadratmeter bostadsrätt i Hofors kommun. Här ger en genomsnittlig årsinkomst hela 175 kvadratmeter boyta.

Allra minst boyta för årslönen får du i Stockholm, med endast fyra kvadratmeter bostadsrätt.

I Halmstads kommun får bostadsköpare tio kvadratmeter bostadsyta för sin årslön både gällande bostadsrätt och villa. Då räknas en genomsnittlig bruttoårslön på 265 628 kronor med ett kvadratmeterpris för en bostadsrätt på 27 800 kronor/kvadratmeter.

Jämförelsevis får bostadsköpare i Varberg åtta kvadratmeter bostadsrätt och tio kvadratmeter villa för årslönen. I Falkenberg får boende istället 14 kvadratmeter bostadsyta för en bostadsrätt och 13 kvadratmeter för en villa.

I Båstad får boende i bostadsrätt tio kvadratmeter för pengarna och villaägare nio kvadratmeter.

– Rådet till den som ska köpa bostad är att planera sin boendeekonomi utifrån de egna förutsättningarna och alltid kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Relaterade artiklar