Laddar

Så inbrottsdrabbad är din kommun

Fem tips för att minska risken för inbrott hemma.

delningar

För andra året i rad har If sammanställt hur många inbrott som sker i relation till antal bostäder i en kommun, med hjälp av statistik från Brottsförebyggande rådet och Statistiska Centralbyrån.

För att få en riktig bild av hur vanliga brotten är på en plats är det viktigt att se hur många inbrott som sker i relation till antal bostäder i kommunen, och inte bara se till hur många inbrott som sker.

Danderyd är fortsatt överlägset värst drabbat i Sverige där nästan 20 inbrott anmäls per 1 000 hushåll. Andelen inbrott har dessutom ökat sedan förra året.

I Kalmar län är det Högsby och Kalmar kommun som hade flest inbrott jämfört med antalet invånare, båda med 3,6 inbrott per 1 000 hushåll. Minst inbrott hade istället Nybro kommun med genomsnittet 1,1 inbrott per 1 000 hushåll.

Antal fullbordade inbrott i Kalmar län per 1000 hushåll under 2017:

Högsby kommun 3,6 Kalmar kommun 3,6 Hultsfred kommun 3,2 Oskarshamn kommun 2,8 Torsås kommun 2,6 Vimmerby kommun 2,1 Mörbylånga kommun 2,0 Emmaboda kommun 2,0 Västervik kommun 2,0 Borgholm kommun 1,9 Mönsterås kommun 1,6 Nybro kommun 1,1

Tips från If – så minskar du risken för inbrott:

1. Ha godkända lås på ytterdörrarna och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus eller på markplan.

2. Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp de medföljande dekalerna på utsidan av bostaden, de har en avskräckande effekt.

3. Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.

4. Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning och be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, lägga sina sopor i din soptunna etc.

5. Starta grannsamverkan i ditt område.

Relaterade artiklar