Så hög är fruktbarheten i Halmstad

Därför har barnafödandet minskat.

delningar

Enligt SCB:s senaste prognos uppskattas kvinnor i Halmstad att föda 1,70 barn i sitt liv. Genomsnittet i Sverige är 1,75 och är en sammanräkning av fruktsamheten under 2018. Detta förutsatt att trenden fortsätter i den riktningen.

De senaste åren har barnafödandet gått ner, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Men i vissa kommuner har fruktsamheten fördubblats.

– Bostadsbestånden i en region har betydelse. I områden med små, trångbodda lägenheter är fruktsamheten ofta lägre, medan den i villaområden generellt sett är högre, säger Gunnar Andersson, professor i demografi på Stockholms universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

I mindre kommuner kan fruktsamheten skifta från år till år. Då ekonomin och arbetsmarknaden påverkar barnafödandet.

– Under ekonomiska kriser stannar människor i utbildningssystemet längre och föder barn senare. Det påverkar siffrorna sett till enskilda år men det jämnar ut sig om man ser till hela livscykeln, säger han.

Fruktbarheten var som bäst år 2010. Sedan dess har fruktsamheten minskat med drygt 10 procent. Absolut lägst hade Kristinehamns kommun, med ett genomsnitt på 1,38 barn per kvinna.

– I Sverige gör vår föräldraförsäkring och barnomsorg det lättare att förena barnafödande och yrkesliv, säger Gunnar Andersson.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren + Källa: SCB

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar