Laddar

Så hanteras bristen på studentbostäder

Kommunchefen och studentkåren engagerar sig för att lösa bristen.

delningar

Halmstad har som mål att utses som Årets Studentstad. Trots det är kommunen en bland många som har brist på bostäder till studenter.

Catharina Rydberg Lilja är biträdande kommunchef och hon är medveten om att det är svårt för studenter att få tag på boende.

– Studenterna är oerhört viktiga för oss och vi vill hitta en lösning. Vi har satt igång många planer och har många planerade bostäder, inte minst i området kring högskolan, men de står inte färdiga just nu, säger hon.

Enligt henne brukar Halmstads Studentkår säga att bostadssituationen löser sig längre fram på terminen, men förhoppningen är ändå att nya studenter ska få en bostad redan från början.

– Sen kan det vara så att det finns bostäder, inte exakt i centralorten, som kan vara lättare att få tag på också.

Också kårordförande Hanne Göransson är medveten om bostadsbristen, och menar att det finns risk att vissa studenter tackar nej till sin plats på högskolan för att de inte fått bostad.

– Risken är att det är så, men jag har inte hört någon som sagt det rakt ut, säger hon.

Hon håller med Catharina Rydberg Lilja om att situationen blir bättre längre fram på terminen. Privata aktörer går in och hjälper till mycket under hela studietiden.

– Vi på kåren gör allt vi kan. Vi har korridorsboenden, och de blev fulla innan terminsstart såklart. Det vi gör är att vi har en dialog med kommunen, högskolan och HFAB.

I september väntar ett möte där enbart studentbostäder ska diskuteras. Frågan är ständigt aktiv, och i och med att både högskolan och kommunen växer behöver den fortsätta tas upp.

– Halmstad är en växande, attraktiv kommun. Jag kan tycka att studenterna borde prioriteras. Vi är ett attraktivt lärosäte och det gäller att vi värnar om de studenterna vi får hit. Vi satsar verkligen på konceptet Halmstad Hjärta Student och där ingår boendefrågan., säger Hanne Göransson.

Relaterade artiklar